Compte enrere per a un curs escolar que començarà amb el professorat i part de l'alumnat immunitzat

Els grups bambolla s'estenen des d'infantil fins als 7 anys, no hi haurà divisió dels patis per zones i les ràtios tornen a apujar-se

Com serà la tornada a escola? / À Punt NTC

Falten dues setmanes perquè s'inicie el curs escolar 2021-2022. Una tornada a les aules que, per segon any consecutiu, estarà marcada per la pandèmia de coronavirus però, a diferència de l'any anterior, el professorat arribarà completament immunitzat contra la Covid-19 i gran part de l'alumnat —els majors de 12 anys— tindran almenys la primera dosi de Pfizer o Moderna, les úniques vacunes autoritzades per a administrar a la població més jove. Es la principal d'un curs acadèmic que manté la majoria de les restriccions sanitàries implantades el curs anterior.

Així, mascareta obligatòria des de primer de primària, desinfecció recurrent de les mans i ventilació de les aules són els tres elements estrela de la fórmula per la qual aposta el govern valencià per a les escoles i que s'ha evidenciat com a exitosa el curs anterior. Com a novetat, enguany els grups bambolla s'estenen des d'infantil fins als 7 anys, i els patis deixaran d'estar dividits per zones. 

També augmenta el nombre d'estudiants per aula, un fet que preocupa progenitors i professorat en general. "Al tema de les ràtios el sistema educatiu necessita prestar atenció, amb pandèmia o sense. L'atenció a l'alumnat es molt millor com menys estudiants tens a l'aula i per tant ens hem queixat d'aquest pas cap arrere", apunta Marc Candela, coordinador d'acció sindical de l'STEPV, en declaracions a À Punt NTC. 

Les associacions de mares i pares hi coincideixen i recorden que si el curs passat ha demostrat alguna cosa, és que les ràtios baixes funcionen: "Han fet una fabulosa tasca en intentar reequilibrar la situació que ha suposat la semipresencialitat", recorda Rubén Pacheco, president de Fampa València. 

Precisament, per a garantir el cent per cent de la presencialitat en totes les etapes, la Conselleria va anunciar el mes passat un reforç extra de professorat que supera els 5.000 docents, quantitat que incrementa en un 15% més la dotació de l'any passat.

El Ministeri d'Educació ha convocat aquest dimecres els responsables autonòmics del ram en una reunió sectorial per a acabar de definir els protocols sobre la tornada al col·legi i marcar un full de ruta conjunt per a totes les comunitats. El conseller d'Educació, Vicent Marzà acudeix a la cita amb l'objectiu de continuar demostrant que els centres són espais segurs.  

També et pot interessar

stats