Compromís votarà en contra de prorrogar l'estat d'alarma perquè els hospitals "no es paguen amb l'aire"

Baldoví parla de "decepció" i diu que el govern espanyol ha "faltat el respecte a cinc milions de valencians i valencianes".

El diputat Joan Baldoví, aquest dimecres
El diputat Joan Baldoví, aquest dimecres / À Punt NTC

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha confirmat que votarà en contra de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, tal com havia anunciat a primera hora del matí a través del seu compte de Twitter. És la primera vegada que la coalició valencianista no donarà suport al govern espanyol per a prolongar aquest mecanisme, decretat des de meitat de març per a frenar la pandèmia del coronavirus.

Durant el debat en el Congrés, el diputat ha justificat el canvi en el sentit del vot per l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i el repartiment dels fons que ha posat en marxa el govern encapçalat per Pedro Sánchez per a fer front a la despesa sanitària de la Covid-19. Una distribució que, assegura "perpetua la injustícia i el maltractament al poble valencià".

En la seua intervenció, Baldoví ha parlat de "decepció" amb el govern estatal. Considera que l'executiu de Sánchez ha "faltat el respecte a cinc milions de valencians i valencianes, que no es mereixien la seua negativa". I ha donat una xifra per a mostrar aquesta realitat de l'infrafinançament valencià: "881 milions és la xifra que cada any es queda fora del pressupost de la sanitat valenciana perquè el govern no transfereix els recursos que necessita el nostre sistema sanitari". "La salut primer, però els hospitals valencians no es paguen amb l'aire", ha afegit.

La votació per a allargar quinze dies més l'esat d'alarma té lloc aquest dimecres i estarà molt ajustada, tot i que el govern espanyol ha aconseguit de nou el suport de Ciutadans. Baldoví ha deixat clar que "ningú pot dubtar de la responsabilitat i llealtat" de Compromís, però assegura que la formació no entén que l'executiu espanyol haja sigut "incapaç" d'arribar a un acord amb ells i acceptar la proposta d'"anivellar" els fons a totes les comunitats autònomes pitjor finançades perquè "tots tinguérem els mateixos recursos per a combatre aquesta epidèmia".

La coalició valencianista havia proposat, d’una banda, que el criteri poblacional tinguera més pes en el repartiment dels 16.000 milions d’euros per a pal·liar la inversió sanitària davant de la pandèmia. L’altra proposició no sols afectava la ciutadania valenciana, sinó també altres comunitats autònomes que disposen de menys recursos per habitant a l’hora de combatre la pandèmia. Demanaven un fons d’anivellament a la mitjana espanyola per a tindre els mateixos recursos.

L’enfrontament entre Baldoví i Montero

En les quatre pròrrogues anteriors, Compromís havia votat a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma. Però la comissió de coordinació institucional de la coalició va decidir la setmana passada que el requisit per a mantindre el suport passava perquè el fons autonòmic contra la Covid-19 es repartira segons el pes demogràfic. Exigien un “compromís explícit” a l’executiu de Pedro Sánchez.

La decisió arribava després d’un dur enfrontament entre Baldoví i la portaveu del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió de control, quan li va preguntar si els fons a les autonomies es repartirien de manera equitativa. La ministra va contestar que en parlar del repartiment de fons a les autonomies s’estava inventant “problemes que no existeixen”, paraules que van generar malestar en la formació valencianista.

També et pot interessar

stats