Els col·lectius reivindiquen la sanitat pública en el Dia Mundial de la Salut i la Sanitat

L'OMS posa en valor la figura de la infermeria com a principal protagonista de la pandèmia actual.

Personal sanitari de l'Hospital Clínic de Barcelona
Personal sanitari de l'Hospital Clínic de Barcelona / EFE

Aquest dimarts, 7 d'abril, es commemora el Dia Mundial de la Salut. Una data que ve marcada, precisament, per la gran emergència sanitària causada per la crisi del coronavirus i la pandèmia generada. Per això, ara més que mai, els col·lectius estan defenent un servei com és la sanitat pública.

El portaveu de la Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública, Marciano Sánchez Bayle, ha posat en relleu en Les notícies del matí la importància del sistema sanitari públic espanyol. A diferència del nord-americà, que no dona oportunitats als més desfavorits, ha dit, l'espanyol és un referent de solidaritat social perquè beu dels que tenen salut i recursos per a donar-los-els als que no en tenen. A més, ha criticat que el sistema capitalista s'apodera del sanitari perquè, segons considera, només busca el benefici ràpid. Per això, argumenta, ara més que mai "fa falta la sanitat pública per a poder oferir un servei i uns materials de qualitat".

Sobre la pandèmia i la falta de medicaments, Sánchez Bayle ha assegurat que abans que començara, l'associació que presideix ja recomanava que el sistema de defensa desenvolupara competències de la indústria farmacèutica per a garantir solucions a la falta de medicaments i que ha fet falta arribar a aquesta situació perquè es duguera a terme.

El veïnat homenatja la salut pública

La Federació d'Associacions de Veïns de València ha promogut una acció de reconeixement de la sanitat pública" amb motiu del Dia Internacional de la Salut i la Sanitat, en què convida el veïnat de la ciutat, en cada barri, a col·locar cartells en les seues finestres i balcons amb missatges creatius en favor de la sanitat pública. Proposen que es pengen llençols blancs o bates blanques com una imatge en suport de la sanitat "pública, universal i de qualitat", i apunten que a aquestes iniciatives se sumaran els aplaudiments del dia en homenatge als sanitaris "perquè es convertisquen en un clam en defensa de la salut pública i universal".

Dia de la Salut, Dia de les Infermeres

En el Dia Internacional de la Salut i la Sanitat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) també vol reivindicar la figura de la infermeria, una de les protagonistes principals de la pandèmia que estem vivint. L'OMS remarca la importància d'una professió que és la "columna vertebral" de qualsevol sistema sanitari i que actualment està "en el front de la batalla contra la Covid-19".

Al món hi ha vora 28 milions d'infermeres i infermers, que va augmentar en 4,7 milions del 2013 al 2018, però que encara és insuficient, ja que, es calcula que en falten uns 6 milions més per a cobrir totes les necessitats sanitàries globals.

Actualment, les zones amb més demanda se centren a Àfrica, el sud-est asiàtic, el Mediterrani Oriental o Llatinoamèrica, ja que, els països desenvolupats acumulen aproximadament el 80% dels professionals d'infermeria mundial.

L'OMS també destaca que la Covid-19 està causant un gran impacte en la professió, perquè als països més afectats per la pandèmia un alt percentatge dels malalts són aquests treballadors, contagiats quan atenien els pacients. Concretament, a Espanya es calcula que el 14% dels casos confirmats són treballadors sanitaris, molts d'ells infermeres i infermers, a Itàlia un 9%, i que en total ja n'han mort almenys un centenar a causa de la malaltia.

També et pot interessar

stats