El CIS de juliol reforça la coalició de govern i el PP, mentre que castiga Vox i Ciutadans

Els socialistes igualen la pujada d'1,2 punts dels populars i mantenen l'avantatge de 10,9 punts respecte del partit que lidera Casado.

El CIS de juliol reforça la coalició de govern i el PP, mentre que castiga Vox i Ciutadans
El CIS de juliol reforça la coalició de govern i el PP, mentre que castiga Vox i Ciutadans

El baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest mes de juliol, el quart consecutiu centrat en la crisi del coronavirus, manté el PSOE al capdavant en estimació de vot, amb un suport del 32,1%, un 0,9% més que al juny. El soci de govern del PSOE, Unides Podem, recupera la tercera posició per la baixada de Vox i millora en set dècimes les estimacions de vot, fins a situar-se en un 12,1%.

En els grups de l'oposició, el PP guanya 1,2 punts, el mateix increment que els socialistes, i passa del 20% al 21,2%. Si bé el PP avança, la distància amb el PSOE és de 10,9 punts.

Vox és el partit que registra ara la major caiguda, quan el mes de juny va ser el que més va créixer. Així, té un suport de l'11,6% al juliol, quan al juny era del 12,5%, vora un punt menys.

Ciutadans manté la tendència a la baixa, malgrat els canvis impulsats per la nova presidenta, Inés Arrimadas. Baixa clarament durant el CIS de juliol i se situa en el 8,8% d'intenció de vot, sis dècimes menys que un mes abans.

Les dades de l'enquesta del CIS també evidencien la línia descendent de Compromís, que es va presentar en coalició amb Més País. Obtindrien conjuntament el 0,9% dels vots, quatre dècimes menys que al juny.

Esquerra Republicana de Catalunya recupera una dècima de les tres que perdé al juny i se situa en un 2,7%, mentre que el Partit Nacionalista Basc (PNB) se situaria en una intenció de vot de l'1,3%, igual com el mes passat. EH Bildu creix tres dècimes, el mateix que el BNG.

D'altra banda, els principals líders polítics igualen o milloren la nota que van obtindre el mes passat per la forma en què estan gestionant la pandèmia del coronavirus, segons el baròmetre del CIS.

L'atur és el principal problema, però puja la inquietud pel coronavirus

L'atur torna a ser el principal problema per als ciutadans, per davant de la crisi econòmica i el coronavirus, encara que creix la preocupació per aquest últim. El sondeig, fet entre els dies 1 i 9 de juliol, assenyala que per a 34,6% dels enquestats l'atur és el major problema que existeix actualment a Espanya, un percentatge superior al 32,5% registrat al juny.

L'economia se situa ara en segon lloc, enfront del primer lloc que va ocupar en l'enquesta anterior, amb un percentatge del 29,3% (un 35,1% al juny), i la preocupació pel coronavirus es manté en tercer lloc, amb un 28,4%, fet que suposa tres punts més respecte al mes passat, en el qual es va situar en el 25,1%.

També et pot interessar

stats