Castells insta les universitats a consultar amb l'estudiantat com avaluar les assignatures en línia

El curs universitari acabarà en els terminis previstos i el pròxim començarà en les dates habituals.

El ministre d'Universitats, Manuel Castells, en la compareixença que ha oferit aquesta vesprada
El ministre d'Universitats, Manuel Castells, en la compareixença que ha oferit aquesta vesprada / À Punt

El curs universitari acabarà en els terminis establits, tant la docència com l’avaluació, i el pròxim curs començarà en les dates habituals, encara que probablement calga adaptar les condicions en què s’imparteixen les classes per a evitar contagis. Així ho ha confirmat aquest dijous el ministre d’Universitats, Manuel Castells.

Respecte al tancament del curs actual, ha demanat a la comunitat universitària que programe els exàmens en línia. En el cas que aquesta opció resulte impossible, ja es faran, en arribar el moment i en funció de l’evolució de la pandèmia, les adaptacions que calguen per a fer els exàmens presencials.

Per a establir aquesta planificació, Manuel Castells ha instat les universitats a consultar tots els agents implicats, des del claustre, fins a l’alumnat. A més, en el cas de l’estudiantat ha insistit que aquesta consulta es faça ja. “Això no vol dir que l’alumnat haja de manejar la situació, però se’ls ha de consultar”, ha remarcat el ministre.

Així mateix, Castells ha suggerit que en l’avaluació de les matèries universitàries es tinguen en compte “les condicions tecnològiques, pedagògiques i psicològiques”, sense que això signifique “un aprovat general, perquè seria injust per als alumnes que estan fent un esforç per estudiar les matèries en condicions dignes”.

Les pràctiques són un dels entrebancs que a hores d’ara preocupen molts estudiants, en especial aquells que les han de fer de manera obligatòria. Per aquesta raó, el responsable d’Universitats recomana passar-les al curs que ve. En el cas dels alumnes de l’últim curs del grau, amb la finalitat que el compliment de les pràctiques no els impedisca obtindre la titulació, s’adoptaran dues solucions: amb els qui ja hagen fet la majoria d’hores, després d’una avaluació online, es consideraran completades; en cas contrari, s’intentarà estendre-les fins a juliol. “Ningú no es quedarà sense graduar-se per la pandèmia”, ha insistit el responsable d’Universitats.

Adequar les aules per al pròxim curs

Amb les vistes ja en el pròxim curs, el ministre ha avançat que “s’hauran d’adequar les classes presencials a les aules i condicions que permeten respectar els dos metres de distanciament social” o adoptar solucions com “ensenyar en aules grans o fer horaris diferents perquè la mateixa aula desinfectada puga tindre la meitat o un terç de l’alumnat fent torns rotatoris”.

Castells ha indicat que cal aprofitar “el camí obert per la formació en línia, per a mantindre-la com a complement a la presencial”. El ministre s’ha mostrat partidari d’apostar per la formació “bimodal”, la qual cosa, ha admés, requerirà avançar en la digitalització del sistema universitari.

Gran reforma universitària seriosa

També pel que fa iniciatives a llarg termini, Manuel Castells ha demanat la participació dels agents socials i la comunitat educativa per a subscriure el que ha denominat com a “gran pacte per la universitat”, que derive més avant en “una reforma universitària seria”.

En clau internacional, el ministre ha apuntat que en les últimes setmanes s’han homologat 550 títols de personal sanitari, com ara professionals de la medicina o l’infermeria. D’altra banda, Manuel Castells també ha indicat que dels 27.000 estudiants Erasmus als quals la pandèmia va pillar a l’estranger, vora 1.100 van demanar tornar i se’ls ha facilitat el retorn amb la col·laboració de diversos ministeris.

També et pot interessar

stats