La campanya de vacunació rebaixa a 57 anys l'edat mitjana dels pacients Covid a les UCI

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat aquest diumenge 112 nous contagis de coronavirus, el que situa la mitjana setmanal en 167,71, quasi cinc punts menys que dissabte

Un sanitari treballa en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI)
Un sanitari treballa en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI)

Les UCI valencianes ja noten els efectes de la campanya de vacunació massiva. La totalitat de les persones majors de 80 anys i tres de cada quatre en la franja d'edat d'entre 70 i 79 anys ja han rebut com a mínim una dosi del vaccí contra la Covid-19, i la previsió és que el ritme d'immunització es dispare, com s'ha pogut observar aquesta setmana, amb xifres de rècord d'inoculacions diàries.

Les primeres dosis de la vacuna, tot i no immunitzar al 100% contra la Covid-19, fan que la infecció no siga tan greu i les persones contagiades no muiren a causa d'aquesta malaltia. Com a conseqüència, l'edat mitjana de les persones ingressades a les unitats de crítics dels hospitals valencians ha baixat als 57 anys.

El fet que els pacients Covid siguen més joves que durant la resta d'onades ha fet que la mortalitat també es reduïsca substancialment. A hores d'ara, entre un 20% i un 25%, en funció del centre sanitari, i en la primera onada n'era d'entre el 30% i el 35%.

Álvaro Castellanos, cap de Medicina Intensiva a l'Hospital La Fe, identifica diversos factors que expliquen aquesta baixada en el nombre de morts: "Nous remeis, una possible càrrega viral menor, més experiència en les cures i pacients més joves amb mecanismes de defensa més competents".

El perfil de pacient amb coronavirus al País Valencià és una persona no vacunada, amb hipertensió, diabetis i/o obesitat i que passa uns 15 dies hospitalitzada. Tot i això, hi ha pacients que no tenen cap patologia prèvia, de totes les edats.

La presidenta de l'Associació Valenciana de Medicina Intensiva i cap del servei de l'UCI de l'Hospital Clínic de València, Marisa Blasco, ha recordat que tot i haver rebut la primera dosi del vaccí, una persona pot ser asimptomàtica contagiadora. Per a evitar que sorgisquen brots "importants" que afecten la població no vacunada, Blasco demana que es respecten les mesures anti-Covid independentment de l'estat vacunal.

En aquesta línia, la presidenta dels intensivistes valencians s'ha pronunciat respecte de l'alçament de l'estat d'alarma el 9 de maig i ha emfasitzat que "les normes no tenen res a veure amb el virus, el virus no fa cas de les normes".

Castellanos també ha mostrat preocupació sobre la fi de l'estat d'alarma, ja que assegura que hi ha una relació directa entre mobilitat i mortalitat: "Com més mobilitat, més mortalitat". Així, aquest expert preveu un augment de contagis a partir del 9 de maig.

Aquest diumenge, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat 112 nous contagis de coronavirus, el que situa la mitjana setmanal en 167,71, quasi cinc punts menys que dissabte.

També et pot interessar

stats