Brussel·les autoritza la comercialització de la vacuna d’AstraZeneca

Ho fa aquest divendres, poc després del vistiplau de l’Agència Europea del Medicament.

Aquesta vacuna és la tercera a rebre l’autorització condicional després de les de Pfizer i Moderna
Aquesta vacuna és la tercera a rebre l’autorització condicional després de les de Pfizer i Moderna / Thiago Prudencio (Europa Press)

La Comissió Europea ha autoritzat aquest divendres la comercialització en tota la Unió Europea de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d’Oxford. Hores abans ja havia rebut el vistiplau tècnic per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA) per a administrar-la a persones de més de 18 anys. Aquesta vacuna és la tercera a rebre l’autorització condicional després de les de Pfizer/BioNTech i Moderna, que van ser aprovades a desembre i el començament de gener, respectivament.

El comité de medicaments humans de l’EMA ja havia anunciat, hores abans, que havia avaluat minuciosament les dades sobre la qualitat, la seguretat i l'eficàcia de la vacuna d’AstraZeneca. L’autorització de la vacuna per part de Brussel·les, això sí, es produeix després d’una setmana de tensió entre la farmacèutica i la Comissió Europea que ha portat l’òrgan europeu a posar en marxa un mecanisme pel qual s’obligarà les empreses a sol·licitar l’autorització de la Unió Europea quan vulguen exportar les vacunes produïdes en territori comunitari.

Els resultats combinats de quatre assajos clínics al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica han mostrat que la vacuna d’AstraZeneca és segura i eficaç per a previndre la Covid-19 en persones a partir dels 18 anys. En els estudis van participar vora 24.000 persones.

També et pot interessar

stats