El brot a la DomusVi de Vila-real supera la trentena de contagis entre denúncies per falta d'equips protectors

CCOO va haver d'intervindre dissabte passat per a proporcionar EPI a les treballadores per tal que pogueren atendre les persones majors

La residència Domus Vi de Vila-real
La residència DomusVi de Vila-real / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'agost 2021 - 14:06 Actualitzat: 24 d'agost 2021 - 11:44

El brot de coronavirus localitzat a la residència DomusVi de Vila-real, a la Plana Baixa, ha continuat creixent des de divendres i ja s'eleva a 31 positius entre personal i interns, segons ha pogut saber À Punt NTC. El degoteig de contagis que pateix el geriàtric des de mitjan agost afecta 25 dels majors que allotja i sis membres de la plantilla, segons les xifres proporcionades per la direcció el geriàtric. La situació que s'ha vist agreujada per la manca de mitjans, personal format i equips de protecció (EPI) que els sindicats han denunciat durant el cap de setmana.

Per ara, totes les persones contagiades es troben bé, aïllades, i estan passant la Covid-19 amb simptomatologia lleu o de manera asimptomàtica. Les visites a la residència estan suspeses des de l'11 d'agost, data en què es va detectar el primer cas positiu. L'origen del brot és un resident que es va contagiar en una eixida familiar.

Fonts sindicals han explicat en À Punt que dissabte passat Comissions Obreres va haver d'intervindre perquè l'Hospital de la Plana enviara equips de protecció a les treballadores de la residència, ja que no tenien material adequat perquè pogueren entrar a les habitacions, on estan en quarantena els majors contagiats de Covid-19 i atendre'ls de manera segura. Tant la plantilla com el sindicat n'atribueixen la mancança a una falta de previsió per part de la direcció de la DomusVi i lamenten una situació que crea "ansietat" als treballadors i treballadores. Ara estan pendents de convocar, al llarg de la setmana, una reunió del comité de prevenció i d'empresa per abordar l'assumpte, segurament dijous de vesprada.  "Demanem que es complisquen els protocols i que la plantilla tinga el material necessari per a desenvolupar la faena", ha assenyalat Lidón Calvo des de CCOO PV.

El malestar entre el personal de la residència i les famílies dels interns per l'escassesa de recursos humans i materials ha anat en augment. La plataforma Recova, que agrupa familiars i usuaris de geriàtrics a la Comunitat Valenciana, va denunciar en un comunicat divendres la falta de personal en aquest centre i va donar suport a la plantilla. Entre els "molts incompliments" que assenyala, destaca que no es cobreixen les baixes i les vacances i que en un sector del geriàtric hi ha només una sola persona encarregada de l'atenció diària dels ancians per a 35 residents.  

Des de la direcció de la DomusVi asseguren que el centre ha seguit els protocols establits en tot moment i recorda que quan va esclatar el brot es va procedir "immediatament" a aïllar les persones afectades. "Estem realitzant un seguiment rigorós i continu de la situació, prioritzant abans que res frenar el brot", aclareix. Pel que fa a les denúncies dels sindicats sobre la manca de material de protecció per al personal, el geriàtric diu que compta amb tots els EPI "obligatoris i indispensables" que marca la Generalitat: bates d'un sol ús, bates especials reutilitzables, guants, gorres, mascaretes FFPP2, mascaretes quirúrguiques, pantalles i ulleres. L'empresa afirma que també hi ha granotes que es posen a disposició de la plantilla, però remarca que no són obligatòries per part de la Conselleria de Sanitat. Aquest material, assenyala, és el que es va demanar el dissabte.

Ara fa quasi un any aquesta mateixa residència d'ancians, ubicada al costat de l'Hospital de la Plana, va registrar un brot amb 21 persones contagiades de coronavirus, segons van informar fonts sindicals.

També et pot interessar

stats