El bloc de polítiques socials de la comissió de reconstrucció del Congrés, enlaire

L'aprovació depén de la decisió d'ERC i de si Vox finalment participa en la votació, després que Ciutadans i el PNB s'hi hagen desmarcat.

El president de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica d'Espanya, el socialista Patxi López, aquest dimarts
El president de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica d'Espanya, el socialista Patxi López, aquest dimarts / Kiko Huesca (Efe)

L'aprovació de les conclusions d'una de les quatre àrees que conformen els pactes de reconstrucció en què treballa el Congrés penja d'un fil a hores d'ara ja que, a més de la divisió que existeix entre els grups de l'esquerra, també s'hi han desmarcat del document formacions com ara Ciutadans i el Partit Nacionalista Basc (PNB), amb les quals últimament estava pactant el PSOE.

Aquest dimecres el parlament vota el dictamen definitiu de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica d'Espanya després del coronavirus, però no està clar encara que l'acord que es va assolir el dia anterior en la Unió Europea per al fons de reconstrucció es trasllade també al Congrés.

Diversos partits ja confirmaren aquest dimarts, durant el debat final de les conclusions de la Comissió de Reconstrucció, que votaran en contra del bloc social del dictamen. El PP, Cs, PNB, EH Bildu, BNG o Coalició Canària així ho van avançar. Si a aquests s'uneix Vox, que no ha revelat si participarà en les votacions finals, l'aprovació del text queda en qüestió. Serà clau la decisió que adopte Esquerra Republicana de Catalunya, que encara no s'hi ha pronunciat, i el que faça també Junts per Catalunya. A última hora de la nit, la Cadena Ser avançava que hi votarien en contra.

L'exclusió de l'educació concertada de la bateria d'ajudes destinades a la reconstrucció és el motiu que ha allunyat de l'acord en el bloc social a la formació d'Inés Arrimadas, que, no obstant això, donarà suport a les tres àrees restants: la de les propostes econòmiques, la de les sanitàries i les relacionades amb la Unió Europea.

El debat en el Congrés, a més, ha evidenciat la distància d'ERC, EH Bildu i BNG, entre altres formacions, amb el govern de coalició integrat entre PSOE i Unides Podem, al qual han acusat de mirar a la dreta a costa d'aparcar una eixida d'esquerres a la crisi. Així les coses, els partits de l'executiu espanyol únicament compten amb el sí en el bloc social de Compromís, PRC, Nova Canàries i Terol Existeix. És a dir, una suma de 159 vots, la qual es presumeix clarament insuficient.

El text sobre la UE és el que més suport té garantit, fins a l'extrem que el PP hi està molt prop. L'ambient polític entre el govern espanyol i els populars s'ha relaxat i la portaveu en la comissió, Ana Pastor, ha reconegut que estan "més a prop" del sí tant en aquest bloc com en el sanitari. El PP, que s'ha oferit per a assolir grans pactes d'estat, assegura que hi ha punts en comú amb el govern espanyol i que ningú s'ha d'avergonyir que siga així.

Els portaveus del PSOE i d'Unides Podemos, Adriana Lastra i Pablo Echenique, respectivament, s'esforçaren en el ple d'aquest dimarts a defensar que de la comissió ha d'eixir un acord ampli davant de les posicions d'alguns dels seus socis, que reclamaven mesures com l'impost a la riquesa o la derogació de la reforma laboral.

Des de Compromís votaran a favor dels quatre textos perquè, entre d'altres, s'ha acceptat presentar un nou model de finançament autonòmic abans de final d'any, tot i que no estan del tot satisfets amb les conclusions de la comissió, segons ha expressat el diputat Joan Baldoví. "Crec que moltes de les nostres aportacions i d'altres formacions que finalment no s'han inclòs eren molt raonables", ha lamentat.

També et pot interessar

stats