La baixada d'incidència al febrer permet començar a restablir el control de la pandèmia a la Comunitat Valenciana

La traçabilitat s'ha duplicat i torna a nivells de principis de desembre: ara es coneix l'origen del 64% dels casos positius.

Unitat de Seguiment de Casos i Contactes de Covid de l'Hospital General d'Alacant

La situació epidemiològica del coronavirus està començant a reconduir-se, a poc a poc, a la Comunitat Valenciana. A mesura que avança febrer, es consolida la tendència a la baixa pel que fa a la velocitat de propagació i eixe alentiment és clau perquè les autoritats sanitàries puguen recuperar la traçabilitat del virus per a encarrilar de nou la pandèmia. La situació millora de forma gradual i, segons mostren dades de l'últim informe setmanal del Ministeri de Sanitat, si a mitjan gener només es coneixia l'origen de vora el 33% dels positius (un de cada tres) ara, tres setmanes més tard, la xifra s'ha duplicat fins el 64%.

Va ser la mateixa consellera de Sanitat, Ana Barceló, qui reconeixia el passat 25 de gener en les Corts que la pandèmia estava fora de control al territori i amb transmissió comunitària generalitzada. Després d'un primer mes negre en 2021, la tercera onada comença a donar senyals de remissió. Ben entrat febrer, ja es visibilitza l'impacte de les dures restriccions sanitàries decretades per la Generalitat per a frenar l'avanç del virus: la segona setmana ha acabat amb un notable descens en el nombre de casos diagnosticats per la Conselleria de Sanitat, quasi la meitat dels registrats els set dies anteriors (18.001 davant 36.181).

La baixada en la incidència ha començat a donar treva als rastrejadors valencians, que progressivament estan aconseguint reconduir els registres de traçabilitat del virus. Aquest indicador arreplega la quantitat de casos dels quals es coneix l'origen i a hores d'ara se situa en el 64,1%. Suposa que de cada deu casos diagnosticats, sis han tingut contacte amb altre positiu de Covid-19 confirmat. L'últim informe elaborat per l'Institut Carles III sobre la situació de la pandèmia, datat del 10 de febrer, xifra en un 23,3% els casos dels quals es desconeix l'origen.

En la tercera setmana de gener la Comunitat Valenciana va viure el pitjor moment pel que fa a transmissió del coronavirus, amb només un 32,5% dels casos amb traçabilitat coneguda, tres de cada deu. Paral·lelament la taxa de positivitat (percentatge de proves amb resultat positiu) tocava màxims, i se situava en el 31,2%. Tres de cada deu proves que es realitzaven notificaven un contagi.

En la Unitat de Seguiment de Casos i Contactes de Covid de l'Hospital General d'Alacant, on treballen una trentena de professionals per a tallar la propagació del SARS-CoV-2, arribaren a fer 1.200 telefonades diàries relacionades amb tasques de rastreig: notificar resultats de PCR, examinar possibles símptomes i analitzar contactes dels positius. “Vam tindre el pic màxim la setmana del 21 de gener, quan vam arribar a 600 positius en només un dia”, explica a À Punt la responsable de la unitat, Inés Montiel.

Evolució de la traçabilitat i la taxa de positivitat a la Comunitat Valenciana des de desembre. Font: Ministeri de Sanitat (dades consolidades fins l'11 de febrer) / Marta Pascual

L'enduriment de les mesures per part de la Generalitat ha sigut determinant per a frenar la propagació del virus, remarquen els rastrejadors. Amb la campanya de vacunació en marxa, la restauració tancada quasi un mes i el contacte social reduït a la mínima expressió, la caiguda dels contagis s'ha materialitzat en la reducció de la incidència acumulada dels últims catorze dies, és a dir, la xifra de persones infectades durant aquest període de temps per cada 100.000 habitants. La dada l'arreplega diàriament el Ministeri de Sanitat. Després d'assolir el pic màxim el 27 de gener amb 1.460 positius a hores d'ara està en 506, segons registres d'aquest 15 de febrer.

Encara en risc extrem

La valenciana, tot i això, continua sent de les autonomies amb més incidència acumulada de tot l'Estat, només per darrere de la ciutat autònoma de Melilla, Madrid i Castella i Lleó, i supera folgadament la mitjana espanyola (417). Segueix per tant en un escenari de risc extrem per transmissió de coronavirus, ja que està molt per damunt del llindar de 250 positius per cada 100.000 habitants on el Ministeri fixa el màxim nivell d'alerta. La tendència descendent que dibuixa la corba d'incidència en les últimes dues setmanes dies convida, però, a l'optimisme. De fet, en només set dies l'indicador ha patit una davallada del 42%.

La tercera onada de contagis comença a remetre, però la millora encara no es trasllada a la cara més agra de la pandèmia, la xifra de víctimes mortals. Aquesta onada, de fet, és ja la més mortífera de les tres que fins ara ha desencadenat la crisi sanitària. Dels més de 6.000 decessos amb diagnòstic positiu de coronavirus a la Comunitat Valenciana, pràcticament la meitat s'han produït al gener i al febrer. L'última setmana sencera, la Conselleria de Sanitat ha comunicat 535 defuncions, un registre menor que el dels set dies anteriors, però incomplet perquè en aquest recompte falta afegir les xifres de diumenge. L'actual setmana serà clau per a veure si comença a dibuixar-se una tendència descendent, després de quasi un més amb vora noranta morts diàries de mitjana. De moment, aquest mateix dilluns se n'han afegit 44 més, xifra que inclou els registres pendents de diumenge.

L'evolució de la pressió assistencial en els últims set dies també crida a l'esperança: actualment hi ha 2.355 persones ingressades amb coronavirus en hospitals valencians, la meitat de les més de 4.600 notificades l'1 de febrer. Com ha passat des de l'inici de la pandèmia, la situació més complicada està en les unitats de cures intensives (UCI), que alberguen els pacients més greus. L'espai s'allibera amb comptagotes i fins ara aquest febrer el nombre de llits ocupats per malalts Covid ha baixat en més de 150 (491). Tot i això, les UCI valencianes tenen un elevat nivell d'ocupació per aquesta patologia, amb més del 46% dels llits copats, quasi nou punts per damunt de la mitjana estatal.

També et pot interessar

stats