Les autonomies i els ajuntaments gestionaran la meitat dels fons i projectes del pla "Espanya pot"

La col·laboració autonòmica i local centra tant les peticions dels presidents com de la responsable de la Comissió Europea.

El president del govern, Pedro Sánchez, saluda a la presidenta del Senat, Pilar Llop. (Efe)
El president del govern, Pedro Sánchez, saluda a la presidenta del Senat, Pilar Llop. (Efe)

La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha deixat clar en la roda de premsa posterior a la 23a conferència de presidents, que Espanya té intenció d'utilitzar els 140.000 milions d'euros previstos dins el fons europeu de recuperació. Darias ha explicat que l'executiu primer aprofitarà els 72.000 milions d'euros en transferències i ha anunciat que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà demà l'avantprojecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2021 i que inclourà 27.000 milions d'euros a càrrec dels fons europeus.

El president del govern, Pedro Sánchez, ha dirigit aquest matí la conferència de presidents des del Senat i junt amb quatre ministres. En la reunió han participat també els responsables autonòmics i, com a gran novetat, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per via telemàtica. La cita ha servit per a parlar sobre la gestió dels fons europeus de recuperació i sobre l'estat d'alarma decretat aquest diumenge pel Consell de Ministres.

Durant la conferència, Sánchez ha anunciat que al voltant del 50% dels fons i dels projectes d’Espanya pot van a ser executats per les autonomies i per les entitats locals. La ministra ha detallat que seran projectes a la rehabilitació de vivendes (4.500 milions d'euros), a polítiques mediambientals (2.500 milions), a polítiques educatives, especialment a la FP i a la digitalització educativa (7.000 milions) i la nova economia de les cures (2.000 milions) i a la modernització de les administracions públiques (600 milions), o de la Justícia. Darias ha recordat que el govern espanyol ha presentat a la comissió un esborrany del pla Espanya pot, que pivota sobre quatre eixos (transició ecològica, transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere).

La participació autonòmica i local ha estat el punt més reiterat en la reunió. Von der Leyen, de fet, ha emplaçat a les autoritats locals i autonòmiques a ser part activa de la transformació d'Europa i a impulsar “reformes valentes i idees audaces” proposant projectes de transformació verda i digital que finançarà la Unió Europea amb els fons de recuperació. “Aquesta és la vostra oportunitat, aquesta és la forma en la qual podem eixir d'aquesta crisi: inversió europea, reformes valentes i idees audaces per al futur de l'economia espanyola”, ha animat la presidenta de la Comissió Europea. La responsable europea ha fet una crida a la unitat i ha animat a comptar amb els sindicats, organitzacions empresarials i civils per a la proposta d'iniciatives ja que “aquest pla requereix un vertader treball d'equip”.

I entre les peticions de les diferents autonomies, n’han transcendit algunes:

  • El País Basc, Madrid, Galícia o Múrcia reclamen "més claredat" i "criteris objectius" en els fons europeus.

El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha traslladat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que les comunitats autònomes són "el pilot" de la recuperació després de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus, a pesar que els estats membres de la UE siguen la “porta d'entrada” als Fons Next Generation, i ha defés “la governança col·laborativa i la subsidiarietat” dins de la UE. A més, ha reclamat “més claredat” sobre els criteris de selecció i els instruments de gestió compartida dels fons europeus.

En un sentit semblant, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que els fons de la Unió Europea es repartisquen sobre la base de “criteris objectius i transparents” i ha insistit que és “fonamental” protegir les fronteres.

I el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha demanat que siga una agència avaluadora externa la que assegure un procés de repartiment dels fons arribats de la Unió Europea “transparent i equitatiu” a les comunitats autònomes.

  • Catalunya demana la gestió directa que part dels fons europeus

El vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha aprofitat la reunió per a denunciar la inhabilitació de Quim Torra i demanar la “gestió directa” de part dels fons europeus.

  • Les Canàries demanen un repartiment que tinga en compte la població, l'atur i el PIB

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha reclamat que la distribució dels fons europeus entre les comunitats autònomes amb criteris de població, taxa d'atur i l'afecció de la crisi del coronavirus en el Productor Interior Brut (PIB).

  • Astúries reclama la protecció de l'acer europeu

Per la seua banda, el president del govern asturià, Adrián Barbón, ha aprofitat la presència de la presidenta de la Comissió Europea per a traslladar-li la “urgent necessitat” de protegir l'acer europeu a través d'un aranzel mediambiental. També reclama criteris de cohesió social com l'envelliment o la despoblació.

  • Navarra estudia reformes

La presidenta de Navarra, María Chivite, ha anunciat aquest dilluns, després de la reunió, que el govern foral “estudia ja les reformes normatives necessàries perquè els fons europeus es gestionen amb agilitat i eficàcia”.

També et pot interessar

stats