Arranquen sense incidències unes PAU marcades per la Covid-19

La convocatòria més multitudinària de la dècada es fa per primera volta als instituts i amb mesures de seguretat "sense precedents".

VÍDEO | Arranquen sense incidències unes PAU marcades per la Covid-19

La primera jornada d'exàmens de les proves d'accés a la universitat (PAU) a la Comunitat Valenciana s'ha iniciat aquest dimarts "sense incidències", segons ha confirmat la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual. L'alumnat de segon de batxillerat ha començat el primer dels tres dies de proves en una convocatòria inèdita, marcada per la Covid-19. Per primera vegada, els exàmens s'estan fent als mateixos instituts o escoles concertades i no en les universitats, amb un mes de retard respecte de la data habitual i amb "mesures de seguretat sense precedents". Les proves han començat a les 09:30 hores amb l'examen d'història d'Espanya i després han continuat amb el de valencià. De vesprada hi haurà diverses assignatures segons l'itinerari que hagen triat: economia, biologia o arts escèniques; i física o història de l'art.

Amb l'inici de les proves, la Generalitat ha començat el repartiment de 33.545 mascaretes entre l'alumnat i el personal assignat, així com 3.090 unitats de gel hidroalcohòlic. Tothom va identificat amb targetes de colors; blaves, en el cas de l'alumnat, que ha d'arribar 45 minuts abans de l'examen per a identificar-se i que, a més del DNI, porta la targeta sanitària. Un dispositiu de més 5.000 persones, entre professorat, vigilants i altres funcionaris controlen que es mantinguen les normes sanitàries.

Amb aquests condicionats 23.979 joves es juguen l'accés a la carrera universitària. En són 3.700 per damunt dels de 2019, un 18,4% més, i fan d'aquesta la convocatòria amb més persones inscrites de la dècada.

Ferran VII, la Segona República o el franquisme, entre les preguntes

Com sempre, abans d'entrar entre l'alumnat es palpaven els nervis, l'estrés i la tensió davant l'examen, segons han destacat alguns estudiants a À Punt. Altres s'ho veuen fet perquè consideren que van "ben preparats". I també estan els que són molt previnguts i porten fins a tres bolígrafs per si algun falla i el seu gel hidroalcohòlic i mascareta per a protegir-se.

I una vegada ha finalitzat la prova d'història d'Espanya, Mateo i Mía, alumnes de l'IES Benlliure de València, han comentat a À Punt que entre les opcions, les preguntes abordaven diferents períodes històrics, com el regnat de Ferran VII, el Trienni Liberal, la Segona República espanyola o el franquisme. A més, han afegit que els ha agradat més fer les proves a l'institut que a la universitat.

Tots els alumnes s'han distribuït entre 470 centres i 2.173 aules (788 a Alacant, 254 a Castelló i 1.131 a València); instituts d'educació secundària que el passat 30 de juny celebraren un simulacre per a preparar les proves a fi de garantir les "majors garanties" de seguretat.

Protocol específic per a gestionar incidències en les PAU

Protocol específic per a gestionar incidències en les PAU

Per a conéixer de primera mà com s'està desenvolupant el dispositiu de seguretat muntat amb motiu de la primera jornada de les PAU, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, s'han reunit al Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana amb representants de Protecció Civil i personal de l'Agència de Seguretat i Emergències de la Generalitat. Les conselleres han explicat que s'ha posat en marxa un protocol específic per a gestionar incidències i Gabriela Bravo ha posat en relleu la col·laboració de la Policia Local d'ambdós municipis amb els coordinadors dels centres educatius.

En cas de contagi, Universitats permetrà que l'estudiant faça les proves al setembre, amb data de la convocatòria de juliol, segons explica el vídeo que la Conselleria ha publicat per a resoldre els dubtes més recurrents.

També et pot interessar

stats