Ábalos: “No veig a curt termini celebrar esdeveniments massius”

El govern espanyol entrega dos milions més de mascaretes per al transport privat per carretera.

El ministre de Mobilitat, José Luis Ábalos, en roda de premsa
El ministre de Mobilitat, José Luis Ábalos, en roda de premsa / Efe.

La possibilitat de celebrar les Falles al juliol s’allunya, almenys des de la posició del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el valencià José Luis Ábalos.

“No veig a curt termini celebrar esdeveniments massius. No ho veig, perquè això significaria que les coses canviaren completament. I no sembla que la situació que hem viscut i estem vivint permeta aquest tipus d’eixides”, ha raonat el ministre a preguntes del periodistes arran la suspensió dels Sanfermines, per a recordar que Espanya continua en una fase de confinament i no de desescalada”.

Quan aquesta comencen, finalment, “caldrà veure en quins territoris, com, per quant de temps, o quines activitats es podran començar a desenvolupar” però sempre, ha insistit “caldrà mesures de distanciament”, tot el contrari del que passa en els grans esdeveniments.

Ábalos ha recordat que abans dels Sanfermines se suspengueren (en realitat s’han ajornat) les Falles, entre altres festes locals de gran rellevància, per a sentenciar que “tots els territoris han pagat un tribut en aquest sentit”.

Ábalos: “Punxar el pacte és punxar l’esperança dels espanyols”

El debat sobre el pacte estatal per la reconstrucció posterior al Covid-19 ha saltat del Congrés a la roda de premsa, durant la qual el ministre ha insistit a demanar l’adhesió de l’oposició al govern espanyol i particularment del Partit Popular.

“Punxar el pacte no seria una altra cosa que punxar l’esperança que els espanyols mereixen rebre del seus representats polítics” ha destacat Ábalos, que, com altres representats de l’executiu, ha llevat importància al format –una comissió parlamentària, com demanaven els populars– i l’ha situada en la “predisposició, l’actitud i el compromís” de les forces polítiques amb l’acord.

Ajuntaments i autonomies seran clau en la reconstrucció

“La finalitat de la comissió no és una altra que definir les polítiques i mesures que ens permeten fer front a la fase de reconstrucció del país”, ha recordat el ministre, abans de destacar la necessària implicació d’ajuntaments i comunitats autònomes. Amb consistoris i governs autonòmics de tots els colors, ha recordat, s’hauran de pactar aquestes polítiques i la seua diferent aplicació en cada regió.

Serà, però, després de l’esperada desescalada que, anticipa Ábalos, serà asimètrica, segons l’evolució del coronavirus en cada territori.

2 milions de mascaretes més per al transport privat

2 milions de mascaretes més per al transport privat

Pel que fa al seu àmbit de gestió, el ministre ha avançat que des d’aquest dimarts el transport privat per carretera (camions, taxis, autobusos i VTC) té a disposició dos milions de mascaretes a les oficines de Correus, una partida que se suma al primer contingent d’1,3 milions de mascaretes que se’ls va entregar pel mateix mecanisme. Anticipa Ábalos que serà un dels sectors clau en la desescalada i que patirà “pressió i estrés”, per la qual cosa el seu departament dissenya ja diversos escenaris per a planificar de manera “segura i ordenada” el retorn progressiu a la normalitat.

El confinament espanyol, “exemplar” per a l’OMS

El titular de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana ha subratllat amb noves dades la contribució del confinament a l’aplanament de la corba de contagis, unes mesures que segons ha destacat, acaben de ser citades com a “esperançadores” i “exemplars per altres països” per l’Organització Mundial de la Salut.

També et pot interessar

stats