El 95% de la població valenciana creu que el risc de contraure Covid greu és baix després de vacunar-se

La Generalitat ha realitzat més de 6.000 enquestes des de la segona quinzena de maig fins a mitjan juliol a persones ja vacunades amb la primera dosi

Cues en el centre de vacunació massiva instal·lat en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València
Cues al centre de vacunació massiva instal·lat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València / Biel Aliño

El 95% de la població valenciana considera que el risc de contagiar-se i contraure un quadre greu de Covid-19 és baix després d'haver-se vacunat. És la principal conclusió que s'extrau d'una enquesta impulsada per la Generalitat, en col·laboració amb grups d'investigació de la Comunitat Valenciana, i que s'ha publicat aquest dimecres. 

L'estudi forma part del programa valencià d'investigació sobre la vacuna i hi han participat de moment més de 13.000 persones, segons ha detallat la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer. En l'última fase, desenvolupada entre la segona quinzena de maig i la segona de juliol, s'han efectuat un total de 6.023 enquestes a la població valenciana als 42 dies d'haver rebut la primera dosi de qualsevol de les vacunes autoritzades contra la Covid-19.

Les dades de l'enquesta evidencien la confiança que la societat valenciana ha dipositat majoritàriament en els antígens com a ferramenta per a combatre el coronavirus. El 95% de la mostra considera que el risc d'emmalaltir greument per Covid-19 després de vacunar-se és baix i un 74,1% creu que "és molt xicotet o inexistent". El 16,1% pensa, per contra, que el risc "ha baixat, però encara existeix", i només el 4,8% de les persones enquestades considera que el risc de contraure la malaltia és baix, però mostren preocupació per "contagiar a altres persones no vacunades".

L'estudi també revela que la població és més optimista pel que fa al futur immediat que abans de la vacunació. Concretament, el 83,5% de les persones enquestades és més optimista del que era abans d'haver rebut el preparat. 

Mes de la meitat de les persones vacunades, un 56,2%, aposten pels viatges com a principal activitat a realitzar després de rebre la vacuna, seguit per les visites a restaurants (45,7%), i al teatre o al cinema (35,8%). Una altra de les preferències del 24,9% de les persones enquestades és allotjar-se en un hotel, mentre que el 18,9% es decidiria a usar el transport públic. Així mateix, un 16,3% assenyala que aniria a un esdeveniment multitudinari de qualsevol tipus (cultural, religiós, polític, etc.) en un espai tancat, però només el 3,2% aniria a una discoteca.

En les dues setmanes prèvies a emplenar l'enquesta, la major part de les persones entrevistades, un 95,2%, va estar almenys una vegada més de quinze minuts en espais interiors amb no convivents. Les trobades tenen lloc generalment en comerços i mercats (52,6%), bars o restaurants (40,9%), el lloc de treball (39,3%), domicili (24,3%), centres sanitaris (23,3%) i vehicles privats (22,0%). També, el 89,7% de la població enquestada admet trobades amb no convivents en el seu temps lliure, fonamentalment amics familiars i companys de treball o estudis. Des de la Generalitat criden a la cautela i demanen no oblidar que, tot i les vacunes, "el virus segueix ací".

També et pot interessar

stats