Més de 9,4 milions de contagis a tot el món, la meitat a Amèrica

L'OMS augura que la propera setmana s'arribarà als 10 milions, i els Estats Units freguen el rècord de casos diaris amb més de 35.000.

Operaris de desinfecció a Massachusetts
Operaris de desinfecció a Massachusetts / Efe

La pandèmia de Covid-19 ja ha deixat més de 9,4 milions de contagis a tot el planeta i els decessos ja superen els 482.000, segons l'últim recompte de la Universitat Johns Hopkins. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) avisa que no es tardarà molt a arribar als 10, segurament la setmana que ve. El director general de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat sobre el creixement exponencial de la malaltia i ha recordat que només en l'últim mes s'han diagnosticat quasi quatre milions de persones amb coronavirus, mentre que en el primer mes els casos no arribaren als 10.000.

El continent americà, el més castigat del món, aglutina més de la meitat dels casos i encara no ha arribat al pic de la malaltia, que s'ha cobrat la vida de més de 200.000 persones. La població del continent comença a sentir ja l'ofegament per la falta de diners després que s'haja paralitzat l'economia i la incertesa de no saber quan arribarà l'esperada nova normalitat.

Als Estats Units augmenten les pressions perquè l'economia reprenga l'activitat, un clam que el president Donald Trump ha posat en el centre de la campanya electoral per a revalidar el càrrec a la Casa Blanca en els comicis del 3 de novembre. Fins ara, el virus deia uns 2,38 milions de persones malaltes i 121.979 víctimes mortals, segons el recompte de la Johns Hopkins, xifres que situen el país a la capçalera del rànquing dels més afectats. Només dimecres s'han sumat al balanç vora 36.000 nous casos, una xifra rècord molt pareguda a les que es registraven a finals d'abril, durant el pic de la pandèmia a la zona de Nova York.

Si a l'abril la zona més castigada era la dels estats de la Costa Est, i en particular la ciutat de Nova York, aquesta vegada són Florida, Califòrnia, Texas, Arizona, Geòrgia i les Carolines els que estan registrant l'augment meteòric de casos. Les morts, tot i això, no s'han disparat i fan una mitjana de menys de 1.000 diàries, lluny de les 2.500 que es notificaven a l'abril. Davant aquesta situació, el governador de Texas, Greg Abbott, que va ser dels primers a apurar la reobertura econòmica, ha demanat la ciutadania que torne a quedar-se a casa.

D'altra banda, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha ressaltat aquest dimecres la importància de reactivar el turisme europeu cap al país nord-americà, i reconnectar Europa amb l'economia estatunidenca. Pompeo ha assegurat que Washington treballa amb la Unió Europea per a reprendre "com més prompte millor" els vols de forma "segura" a pesar de la pandèmia de coronavirus, tot i que informacions recents apunten que Brussel·les podria decidir no obrir les fronteres comunitàries als viatgers estatunidencs per la gran incidència de la Covid-19 que experimenta a hores d'ara el país nord-americà.

El Brasil: 1.185 morts i vora 43.000 casos en un dia

El segon país més colpejat per la pandèmia fins ara ha registrat 1.185 defuncions i 42.725 positius aquest dimecres, segons ha informat el govern brasiler. El balanç de morts puja ja a 53.830, mentre que els casos confirmats de coronavirus arriben a 1.188.631.

Segons dades de l'OMS el Brasil, amb 210 milions d'habitants, és actualment el país amb un nombre més elevat de contagis (prop de 220.000) i decessos (7.312) si es comptabilitzen únicament els últims set dies. Des que es va registrar el primer cas, el passat 26 de febrer, el patogen s'ha estés per tot el territori nacional i afecta ja al 88% dels 5.570 municipis brasilers, d'acord amb dades de les secretaries regionals de Salut.

També et pot interessar

stats