El 25% dels joves valencians han perdut el treball amb la pandèmia

Més de la meitat dels menors de 30 anys voldria rebre ajuda psicològica segons un informe del CJV.

El 25% dels joves valencians han perdut el treball amb la pandèmia
El 25% dels joves valencians han perdut el treball amb la pandèmia

La Covid-19 afecta i preocupa els joves menors de 30 anys, segons un estudi sobre l’impacte de la pandèmia en la joventut de la ciutat de València, que revela que el 25% ha perdut l’ocupació i que castiga més les dones amb la conciliació. Així ho ha posat de manifest aquest dimecres la presidenta del Consell de la Joventut de València (CJV), Ana Domínguez, en una roda de premsa que ha oferit al costat de la regidora de Joventut, Maite Ibáñez.

Es tracta d’un estudi realitzat entre els mesos de setembre i octubre amb una mostra d’unes 400 persones distribuïdes en diferents districtes de la ciutat i amb edats compreses entre els 15 i 30 anys. D’ací es desprén, segons Domínguez, que un de cada quatre joves menors de 30 anys que tenia treball abans de la pandèmia l’ha perdut o ha entrat en un ERTO. Així mateix, un 29,5% dels enquestats afirma que se li ha reduït el contracte, el sou o la jornada laboral.

També s’ha posat de manifest que les dones treballen més hores i en moltes ocasions, segons les dades, han d’utilitzar els seus propis recursos per a poder teletreballar. Això els impedeix desconnectar i dificulta la conciliació. Així, com a conclusió, Domínguez ha subratllat: “El teletreball castiga en major mesura dones joves en termes de conciliació”.

A més, el 52,8% dels joves considera que han empitjorat en la situació econòmica arran de la pandèmia i set de cada deu creu que això els retardarà l’emancipació. Dels que ja s’havien independitzat, un 4% ha hagut de tornar a la llar familiar.

Expectatives de futur

L’angoixa, l’estrés i l’ansietat són els tres estats amb els quals més enquestats se sent identificat, especialment en dones. Així, més de la meitat de la joventut voldria rebre suport psicològic per a afrontar la nova normalitat. Referent a això, la regidora ha manifestat que des del consistori hi ha un gabinet de suport la resposta del qual augmenta en funció de la demanda rebuda.

Així mateix, al 58,3% dels joves els preocupa contagiar-se de coronavirus, però al 90% els preocupa més contagiar les persones del seu entorn. I aquestes són les mesures que consideren més útils (en ordre de major a menor): ús de mascareta, limitar aforaments tancats, limitar el nombre de persones per reunió, el confinament perimetral, el domiciliari i el toc de queda.

D’altra banda, més de la meitat dels enquestats afirma que no és més irresponsable que altres grups d’edat i més del 60% està poc o gens d’acord amb la imatge de persones joves que s’ofereix en els mitjans de comunicació.

També et pot interessar

stats