On van a parar les coses que perdem a l’autobús?

En Bona vesprada fan el seguiment d’una cartera perduda a un bus de l’EMT de València

Patricio recupera la seua cartera a l'oficina d'objectes perduts de València / À Punt Mèdia

Ens trobem en l’època més perillosa de l’any pel que fa a perdre objectes a l’autobús: els mesos en què més coses perdem al transport públic valencià són abril i maig i, concretament, el dilluns és el pitjor dia de la setmana.

“Coincideix amb una època de l’any en què comença a haver-hi més mobilitat i més gent agafant l’autobús, amb l’arribada del bon oratge”, explica una portaveu de l’oficina d’atenció al client de l’EMT, que ha entrevistat Bona vesprada: “L’augment d’objectes perduts els dilluns segurament té a veure amb la relaxació del cap de setmana”.

Si has perdut algun objecte a un autobús de l’EMT de València, el primer que has de fer és posar-te en contacte amb la seua oficina d’atenció al client: “Els objectes són dipositats a la nit en els punts de recepció que hi ha a les cotxeres i els aparcaments”, explica la seua portaveu. “L’endemà, els envien a les oficines d’atenció al client, on fem el seguiment d’aquests objectes i, cas que tinguen una adreça postal, enviem una carta per a avisar la persona propietària.”

Parlem amb una portaveu de l'oficina d'atenció al client de l'EMT de València
Parlem amb una portaveu de l'oficina d'atenció al client de l'EMT de València / À Punt Mèdia

Quan ningú reclama un objecte passat un temps prudencial, s’envia al servei d’objectes perduts de la Policia Local de l’Ajuntament de València: “Ens envien atifells o articles perduts des de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, centres comercials, taxis, EMT, transports públics… Tot el que es perd a València acaba ací”, assegura un policia local encarregat d’aquest servei. “Recepcionem entre 400 i 500 objectes cada setmana.”

Centenars de troballes arriben setmanalment a l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València
Centenars de troballes arriben setmanalment a l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València / À Punt Mèdia

En el cas que es tracte de documentació o d’articles els titulars dels quals puguen ser identificats, la policia s’encarrega d’enviar la notificació corresponent: “Enviem entre 250 i 300 d’aquestes notificacions setmanals”. 

El 2022 la Policia Local de València va rebre un total de 13.295 objectes: “Entre els més curiosos, aquest policia destaca crosses, cadires de rodes, dentadures postisses, pròtesis de tot tipus, auditives i dentals… i fins i tot una maleta plena d’articles sexuals”.

Alguns dels objectes més peculiars recepcionats a l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València
Alguns dels objectes més peculiars recepcionats a l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València / À Punt Mèdia

El web de l’Ajuntament de València especifica on es troba l’oficina d’objectes perduts, al carrer Santa Cruz de Tenerife, número 1, on la ciutadania pot passar de huit a huit a arreplegar les seues pertinences.

Parlem amb un policia local de l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València
Parlem amb un policia local de l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València / À Punt Mèdia

Per a arreplegar documents perduts, s’ha de demostrar la identitat de la persona que els vol recuperar, per exemple, amb la denúncia de la seua pèrdua. Per a arreplegar diners, la cosa és més complicada. “Ens hauria de dir la quantitat exacta que ha perdut, per a comprovar si coincideix, o presentar alguna justificació bancària que demostre que els diners que hem recepcionat són de la seua propietat”, explica el policia local.

Algunes de les troballes més habituals a l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València
Algunes de les troballes més habituals a l'oficina d'objectes perduts de l'Ajuntament de València / À Punt Mèdia

Després de dos anys, si ningú reclama un objecte, el Codi Civil estableix que se’l pot quedar la persona que l’haja trobat, però el més habitual amb els objectes perduts en transports públics, és que siguen destruïts, normalment a un ecoparc.

Patricio recupera la seua cartera, perduda a un autobús de l'EMT de València
Patricio recupera la seua cartera, perduda a un autobús de l'EMT de València / À Punt Mèdia

Si es tracta d’objectes que encara poden tenir utilitat, els empaqueten en caixes i els donen a alguna ONG, prèvia cita en dia i hora perquè els arrepleguen, amb un justificant d’entrega. Com diu el policia local: “És una forma de donar una segona vida als articles trobats i no retirats”.

Ací pots veure el programa sencer de Bona vesprada:

També et pot interessar

stats