El valencià Pepe Beunza, el primer espanyol en negar-se a fer la mili

Enguany es compleixen vint anys sense el servei militar obligatori

Entrevista a Pepe Beunza en 'No tenim trellat'
10 de gener 2022 - 12:39

"Quan vaig entrar a la presó em vaig sentir com un lleó engabiat, però em vaig sentir molt orgullós de fer-ho". Pepe Beunza va ser el primer objector de consciència, el primer espanyol que va negar-se a fer la mili per motius polítics. Tres anys i dos mesos en dos calabossos, deu presons i un batalló de castic al Sàhara li va costar el seu delicte de desobediència civil. 

Ell era activista antifranquista, pacifista per definició i estava estudiant Enginyeria Tècnica Agrícola a València quan li tocava anar a la mili. Després de diverses pròrrogues, el 1971 es va negar a fer la mili: "pensava que era una pèrdua de temps aprendre a matar i una despesa inútil". Des d'eixe moment el posaren al calabós i es va convertir en tota una figura del antimilitarisme. 

Cita Pensava que era una pèrdua de temps aprendre a matar i una despesa inútil Cita

El reial decret del govern del 9 de març de 2001 va posar fi a més de dos segles de reclutament militar i el suspenia a partir de desembre del mateix any. Fins a aquest moment, milers de joves van anar a la mili, alguns díhuit mesos i uns altres, ja a partir dels noranta, només nou mesos. El novembre del 2000 es va fer l’últim sorteig de quintos, que suposava una victòria de la desobediència civil antimilitarista a l’Estat espanyol. 

Vint anys sense mili

Aquest dilluns a les 22:00 h, aprofundim en les circunstàncies que van dur a la fi de la mili en el programa d'investigació Zoom. Comptarem amb els testimonis dels qui ho van viure i dels qui no, com a objectors de conciència, també Pepe Beunza i Javier Sardà, que va fer la mili a Paterna.