Què va ser primer: la cola koka o la Coca-Cola?

Tal dia com hui fa 135 anys, John Pemberton patenta la Coca-Cola a Atlanta, amb una recepta molt semblant al licor d'anou de kola coca d'Aielo de Malferit

05 de maig 2021 - 23:21

En 1886, el farmacèutic John Pemberton va patentar la Coca-Cola a Atlanta (EUA). La fórmula original tenia fulles de coca, anous de kola del Perú, sucre, caramel i vi, una recepta sospitosament semblant al licor d'anou de kola coca, una beguda que es destil·lava durant la mateixa època a la Fábrica de Licores, Anisados, Jarabes i Horchatas d'Aielo de Malferit.

Els fabricants valencians havien presentat la seua beguda en diferents certamens internacionals: a Londres en 1882, a Filadèlfia en 1885 o, posteriorment, també a la famosa exposició de París de 1889. Coincidència? Plagi?

Mira el reportatge de Vicent Marco per a 'À Punt Directe', sobre aquest licor inventat a la nostra terra a finals del segle XIX.

En aquells anys, Pemberton es trobava a la recerca d'una beguda que ajudara a combatre l'addició a la morfina i la Coca-Cola, amb les seues propietats estimulants, en va ser la resposta. Malauradament, la cocaïna de les fulles de coca creava una addició no menys perillosa i la van haver de substituir per cafeïna. A més, la llei seca estatunidenca dels anys vint suposà un nou entrebanc per a la comercialització a gran escala, i van haver de canviar el vi per aigua amb gas carbònic en la recepta definitiva.

No obstant això, quan la ja famosa marca va provar d'implantar-se a Espanya en els anys cinquanta, es va trobar amb una patent molt semblant en nom i fórmula, en mans de la destil·leria d'Aielo, que va acabar comprant a fi d'evitar problemes, per 30.000 pesetes.

Ací tens la visita que va fer l'equip de 'Trau la llengua' a la fàbrica d'Aielo, que continua destil·lant licors des de 1880.

La llegenda (o no) de l'origen valencià de la fórmula de la Coca-Cola, ha donat peu a divertides històries com 'La forastera'.

La forastera
La forastera / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats