Tot sobre Amparito Roca

Com va acabar una xiqueta donant nom a un dels pasdobles més famosos del món?

Una representació de les dues bandes de Carlet interpreta 'Amparito Roca'
Una representació de les dues bandes de Carlet interpreta 'Amparito Roca' / À Punt Mèdia
15 de setembre 2021 - 21:33

Hi ha dues Amparitos famoses en la música tradicional valenciana. Una és la filla del mestre. D’ella sabem poc més, a banda que festejava amb un xic foraster. L’altra és Amparito Roca. D’aquesta en sabem molt més.

Era una xiqueta de Carlet, localitat que li ha dedicat el carrer on es troba la casa en la qual va nàixer. L’equip de 'Bona vesprada' va visitar aquesta casa, una típica vivenda de llauradors acomodats del segle XIX, amb façana modernista. També entrevistaren persones que la van conéixer. Totes coincideixen a dir que es tractava d’una dona molt carinyosa i educada, interessada en l’art, especialment en la música i en la pintura.

Fotografies d'Amparito Roca Ibáñez
Fotografies d'Amparito Roca Ibáñez / Arxiu

Però, deixant a banda els mèrits personals, la seua fama internacional li ve com a conseqüència d’haver donat nom a un dels pasdobles més coneguts i reconeixibles del món. Així ho contava 'Bona vesprada'.

Un compositor barceloní i un pasdoble carletí

El pasdoble en qüestió és obra del seu mestre de piano, el compositor Jaume Teixidor. Aquest músic va nàixer a Barcelona l’any 1884 i, després d’uns anys en l’exèrcit, durant els quals va desenvolupar el càrrec de director de la Banda del Regiment d’Àfrica, a Melilla, es va traslladar a Carlet l’any 1924 per a dirigir la Banda Primitiva del poble. Després va treballar a Manises i posteriorment a Barakaldo. Ací pots veure el piano amb el qual treballava durant la seua estada a Carlet.

Sempre va compaginar el seu treball com a director amb el de professor particular de piano i violí. El primer any que va viure en terres valencianes, Carlet el va inspirar per a compondre un pasdoble i volgué dedicar-ho al poble, posant-li el nom d’una de les seues veïnes. En concret, va decidir triar entre els noms de tres alumnes de piano que eren, alhora, amigues de la seua pròpia filla, Maria, de 13 anys. Va fer un sorteig entre les tres candidates i va guanyar Amparito Roca Ibáñez, que en aquella època tenia 12 anys. I d’aquesta manera la sort i el talent del mestre Teixidor van fer que el seu nom quedara immortalitzat en la història de la música.

Al teatre El Siglo, de Carlet, es va estrenar 'Amparito Roca' l'any 1925.
Al teatre El Siglo, de Carlet, es va estrenar 'Amparito Roca' l'any 1925.

"Amparito Roca" es va estrenar a setembre de l’any 1925 al teatre El Siglo de Carlet i des d’aquell moment no ha deixat de ser interpretat per tot arreu del nostre país i també a l’estranger. A casa nostra, és un acompanyament quasi imprescindible en els Moros i Cristians, en les Falles i en moltes altres festes, especialment a Villena, on és la peça preferida de la comparsa dels estudiants. Constitueix una espècie d’himne popular en les festes de Santa Tecla de Tarragona i en les de la Nativitat de la Nostra Senyora a Zestoa, Guipúscoa. Com a anècdota, cal recordar que durant la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Sydney de 2000, la delegació espanyola va entrar a l’estadi al compàs d’aquest pasdoble.

Quin és el secret del seu èxit? Borja Marí ens dona algunes claus de la música de Jaume Teixidor: unes melodies molt agradables i un caràcter reconeixible des dels primers compassos. Obra seua són els pasdobles "Carrascosa", "De Andalucía a Aragón" o "Fiesta en la Caleta", així com moltes marxes de processó, com "La Pilarica", "Luz divina" o "Sueño eterno". També la música per a una campanya de publicitat de la marca de torrons El Lobo.

Diferents edicions d'Amparito Roca arreu del món
Diferents edicions d'Amparito Roca arreu del món / À Punt Mèdia

Però de totes les seues composicions, l’obra preferida pel públic és "Amparito Roca" i si hi ha un lloc on se l'estimen especialment és a Carlet. Aquesta localitat té una arrelada tradició musical: ja des de mitjan segle XIX comptava amb la Banda Primitiva i actualment és un dels pobles de la Comunitat Valenciana que té no només una sinó dues bandes en actiu: l’Agrupació Musical L’Artística i la Unió Musical.

Ací pots escoltar "Amparito Roca" interpretat per una representació de les dues bandes de Carlet, el poble on va nàixer aquest carismàtic pasdoble i la xiqueta que li va donar el nom, amb la direcció del mestre carletí Roberto Forés.

També et pot interessar

stats