Rotterdam, el Nova York d'Holanda que inspira i forma arquitectes valencians per a projectar els edificis del futur

Destruïda pels nazis durant la Segona Guerra Mundial, va ser reconstruït amb llibertat creativa, i ara llueix des de cases cub amb parets inclinades a molts altres edificis amb formes originals (tipus Tetris, llapis, etc)

Edificis impossibles que podem trobar a Rotterdam / À Punt Mèdia
05 de juliol 2022 - 15:03

Rotterdam és com una fantasia no sols per als arquitectes, també per als amants de l'arquitectura. Un vertader regal per a la vista. Els que viuen a la ciutat o la visiten parlen d'ella com el Nova York d'Holanda. Es tracta d'una ciutat que durant la Segona Guerra Mundial els nazis van destruir en tan sols 15 minuts i que va aconseguir ressorgir de les cendres com una capital atrevida, innovadora i futurista. I per a reconstruir-la el criteri va ser: llibertat creativa absoluta als arquitectes. I això la converteix en única.

Tot això és el que ha contat al programa Valencians al món Marina Bonet, arquitecta i una de les valencianes que treballa a Rotterdam des de fa més de quatre anys. Aquesta arquitecta valenciana de 28 anys, natural d'Alacant, ha destacat que la seua ciutat d'adopció és un lloc professionalment molt inspirador.

D'Erasmus als Països Baixos a treballar per a Rem Koolhaas

Marina va estudiar Arquitectura a la Universitat d'Alacant. Va anar a cursar un any d'Erasmus als Països Baixos i va poder entrar a una de les millors universitats d'Arquitectura. "Ho vaig tindre clar. Jo volia ser arquitecta a Holanda". Actualment, treballa a OMA Estudi d'Arquitectura, fundat pel prestigiós arquitecte Rem Koolhaas, al costat de tres professionals més, en 1975.

Marina és una enamorada dels espais públic i entre els seus somnis està el de dissenyar un museu, una escola, un hospital... a la seua terra. "No hi ha res millor que anar-te'n fora de casa, aprendre i després tornar a casa amb el que aprés". Ho diu una jove a qui projectes, hui dia, no li'n falten. A l'empresa on treballa participa en equips que projecten edificis per tot el món: Qatar, Indonèsia, Singapur... Marina està especialitzada en edificis d'habitatges, edificis públics com museus, entre altres.

No hi ha res millor que anar-te'n fora de casa, ensenyar-te i després tornar a casa amb el que has aprés. Marina Bonet - Arquitecta junior a l'estudi Internacional d'arquitectura OMA fundat per Rem Koolhaas
Edifici vanguardista Depot Boijmans Van Beuningen, contenidor d'art de Rotterdam
Edifici vanguardista Depot Boijmans Van Beuningen, contenidor d'art de Rotterdam / À Punt Mèdia

El sorprenent Depot Boijmans Van Beuningen

Rotterdam, amb els seus edificis de disseny impossible, l'han convertida en la meca de l'arquitectura contemporània. Al seu perfil urbà es poden veure des de cases inclinades 45 graus, fins a edificis que simulen el joc de Tetris. De la mà de Marina, l'equip de Valencians al món ha visitat el Depot Boijmans Van Beuningen, que és el primer dipòsit d'art públic del món.

Amb més de 151.000 obres, que van des del segle XIV fins a l'època contemporània i un preu de la visita per a qualsevol butxaca, 15 euros, és un lloc on conviuen obres d'artistes com Van Gogh (Zundert 1953- Auvers-sur-Oise 1890), Monet (París 1840- Giverny 1926), Jean Michel Basquiat (Nova York 1960-1988), deixeble de Warhol (Nova York 1928-1987) ... Un edifici que té una coberta molt sorprenent.

Com ha explicat Marina Bonet a l'equip de Valencians al món, "Cadascuna de les peces de la façana ha sigut adoptada per una persona per 1.000 euros. I les obres que alberga l'edifici són exquisides". I pel que fa a la coberta, aquesta alberga un jardí gegant. "Però el més impactant és que (a la ciutat) tenen en projecte aprofitar totes les cobertes de Rotterdam per a fer una segona ciutat". Una ciutat paral·lela en les altures.

Rotterdam és una ciutat, que a més a més d'allotjar edificis increïbles també es menja molt de formatge. Allí la mitjana és de 17 quilograms de formatge per persona a l'any. Un orbe que a més a més té el port més gran d'Europa -comunicat amb el riu Rin- i situat entre els vint primers amb major tràfic de contenidors.

Terrassa del Depot Boijmans van Beuningen
Terrassa del Depot Boijmans van Beuningen / À Punt Mèdia
Imatge del primer habitatge projectat per Marina en acabar Arquitectura, a la urbanització Torre en Conill (Bétera)
Imatge del primer habitatge projectat per Marina en acabar Arquitectura, a la urbanització Torre en Conill (Bétera)

També et pot interessar

stats