Rosita Amores: la vedet més transgressora de la revista valenciana

Repassem la trajectòria d'aquesta nulera, pionera del cabaret eròtic dels anys seixanta, cantant i actriu de cinema i televisió.

Rosita Amores i El Titi durant una actuació en Radiotelevisió Valenciana
Rosita Amores i El Titi durant una actuació en la radiotelevisió valenciana / Arxiu RTVV
25 de gener 2022 - 09:00

Senyores i senyors, amb vostés Rosita Amores! Fem un repàs de la trajectòria d'aquesta nulera, coneguda com a artista de varietats i actriu de sobrada talla per a triomfar també en el cinema i en la televisió. Va ser vocalista de l'orquestra Los Millonarios i pionera del cabaret eròtic des dels anys seixanta, cosa que va aconseguir esquivant la censura franquista.

Rosita Amores, com a vedet
Rosita Amores, com a vedet / Arxiu RTVV

Van ser famosos els seus espectacles de varietats amb artistes com Rafael Conde, El Titi, al Teatre Alkázar de València, però també va fer nombroses gires per tot el territori nacional i va arribar a ser supervedet al teatre El Molino de Barcelona. En No tenim trellat recordava així amb Óscar Tramoyeres el temps de les gires frenètiques, quan podia actuar a Cullera, Sueca, Tavernes de la Valldigna i Favara en un mateix dia.

Les seues aparicions en la gran pantalla inclouen títols com El virgo de Visanteta, Con el culo al aire, Un negre amb un saxo i Gràcies per la propina. Però hem de dir que la llista continua ampliant-se, ja que està pendent d'estrenar a Espanya El que sabem, òpera prima del director Jordi Núñez.

Rosita Amores en la televisió

La televisió no podia desaprofitar la seua simpatia, donant-li intervencions en sèries com ara Negocis de família, Benifotrem, ¡Ala... Dina! o La casa de los líos. Ací et deixem un tast del pas per L'Alqueria Blanca, en el capítol "Assumptes amagats" –que no sabem si té aquest títol en homenatge a ella–, en el paper de mare controladora de la cupletista Susana Reina, que interpretava la cantant Noelia Zanón.

La picardia i la desinhibició, tant a l'hora de parlar com d'actuar, són un dels segells dels seus espectacles. Fora de l'escenari tampoc no es mossegava la llengua. En aquesta entrevista per a la radiotelevisió valenciana es manifesta arran del llançament al mercat espanyol d'una coneguda marca de sostenidors... que no pensava comprar!

El bon humor i l'alegria de viure que transmet sempre l'han feta molt popular entre el públic valencià. Ací tens un moment televisiu estelar, quan Màxim Huerta, Maria Fuster i aquesta veïna de Museros es van deixar portar per la seua inspiració i van improvisar una versió d'un dels seus temes mítics: "Posa'm menta", amb unes bledes convertides en plomes de vedet, en Bona vesprada.

Però encara no abaixem el teló: l'equip d'Atrapa'm si pots li ha dedicat un especial, on han repassat moltes anècdotes de la gran estrela del cabaret valencià i del seu company d'escena, l'inoblidable Rafael Conde, El Titi.

També et pot interessar

stats