'Tea and Rock: la vida en blau', el projecte musical que porta a xiquets i xiquetes autistes fins al món del rock

En el Dia Internacional de l'Autisme, aquest 2 d'abril, À Punt Mèdia emet un documental que arreplega el resultat d'un projecte fet per escolars, inclusiu, educatiu i didàctic

Àlvaro durant un dels assajos
Àlvaro durant un dels assajos / À Punt Mèdia

Un grup de persones integrat per mares, pares, avis, àvies, amics i amigues de xiquets i xiquetes amb trastorn autista han donat forma, a Castelló de la Plana, el projecte documental Tea and Rock: la vida en blau, encapçalat per Juan Vives. Aquest projecte musical que aconsegueix portar l'autisme al món del rock s'emet en la televisió d'À Punt en el Dia Internacional de l'Autisme, aquest 2 d'abril a les 11:00 h.

Un treball audiovisual que té com a resultat un projecte inclusiu, educatiu i didàctic, on xiquets i xiquetes autistes, juntament amb els seus companys de classe, acabaran formant part d'una banda de rock i fent un concert.

Per què aquest projecte "estrambòtic i transgressor".

El seu impulsor, Juan Vives, ha comptat al documental que està fart de només reivindicar. "Ja estic fart de sempre parar la mà, reivindicar i reivindicar, que està molt bé, però si volem inclusió també podem oferir coses a la societat". 

El documental comença amb Álvaro, un xiquet de nou anys, i amb sa mare Yolanda. Quan Juan, la parella de Yolanda, presenta el projecte de rock i autisme a Yolanda, a ella li sembla "estrambòtic", al qual Juan li respon: "estrambòtic i transgressor". Juan des del primer moment ha tingut clar que el projecte inclourà cançons populars valencianes, del tipus La xata merenguera, i que estaran cantades a ritme de rock. I per a aconseguir-ho ha involucrat el grup de Castelló de la Plana, Los Criptozoos, entre altres.

Àlvar, quan protagonitza el documental, és un xiquet de nou anys diagnosticat amb TEA
Àlvar, quan protagonitza el documental, és un xiquet de nou anys diagnosticat amb TEA / À Punt Mèdia

Com diu Yolanda Arnau, mare d'Àlvar, en el documental "és comú sentir que les persones amb autisme estan en el seu món. Però això no és cert, estan en aquest món, el que passa és que persegueixen les coses de manera distinta i de vegades la nostra reacció és un poc peculiar".

Juan, en el documental, recorda que biològicament no hi ha cap marcador que indique que es tracta d'una malaltia, per tant, si no és una malaltia, no té cura, "així que hem de tractar de donar a aquestes persones la màxima estimulació a tots els nivells, per tal que ells puguen incloure's dins de la societat".

Un grup de xiquets d'una escola, companys d'altres amb TEA, dels que han participat en el documental
Un grup de xiquets d'una escola, companys d'altres amb TEA, dels que han participat en el documental / À Punt Mèdia

El projecte ha aconseguit la participació de l'alumnat de diversos centres i municipis de les comarques del nord. Entre els objectius ha estat demostrar que les persones amb autisme, mitjançant projectes motivadors, poden desenvolupar-se per tal de trobar la integració a la societat. Un documental protagonitzat per xiquets i xiquetes que com a resultat de tot el treball canten cançons populars, en valencià a ritme de rock.

També et pot interessar

stats