Ricard Camarena sobre la pandèmia: "M'ha agradat l'experiència de no fer res"

El xef valencià reflexiona sobre l'equilibri entre treballar i viure

Ricard Camarena conversa amb Bernd Knöller a la Marina de València
29 d'octubre 2021 - 13:42

"Tenia dubtes de si podia jubilar-me i ara ja ho sé i sí que ho faré". La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ens ha obligat a tots i totes a parar i reflexionar i potser ens ha marcat per al que ens queda de vida. Així li ha passat al xef valencià Ricard Camarena, qui confessa tindre por de posar-ho tot en marxa i tornar a un nivell paregut al d'abans: "no tenia el control de la meua vida i tenia l'obligació de fer moltes coses cada dia".

Això és la vida?

El xef alemany Bernd Knöller li comenta sorprés que "això és la vida", però Ricard Camarena hi discrepa. Els dos conversen en La recepta de l'equilibri (2020), d'Óscar Bernàcer, un documental on Camarena i la seua companya Mari Carmen Bañuls reflexionen sobre l'equilibri entre treballar i viure.

El xef valencià apunta que li agradaria tindre "un poquet més de capacitat d'elecció a l'hora de decidir quan es mou la roda i quan no".

Tinc por d'arrancar, posar força en l'arrancada i després tindre tanta força que ja no pots parar

Camarena va reobrir els seus restaurants una setmana després del confinament amb la idea de gaudir més del treball.

Però... es pot viure sense treballar?

Aquesta és una pregunta que s'han plantejat en 'Una habitació amb vistes'. I per a l'ocasió han entrevistat l'escriptora Corinne Maier, que va decidir burlar-se dels seus caps escrivint un llibre durant dos anys, mentre els feia creure que treballava. El llibre, titulat Bon dia, mandra, ha obert els ulls a moltes persones que ara entenen el que fan els seus caps quan diuen que treballen molt. Ella confirma que no es pot viure sense treballar, però aconsella "trobar una faena on es treballe tan poc com es puga". "Evidentment necessitem diners i per tant, necessitem treballar", remata.

No et perdes l'entrevista completa d'aquesta activista en el programa Una habitació amb vistes.

També et pot interessar

stats