Rafa Torres, víctima de Covid-19: “És molt dur pensar que has pogut infectar algú i que acabe morint”
Zoom analitza les seqüeles psicològiques de la pandèmia en les valencianes i els valencians i els sentiments que encara estem processant com la por del contagi i la soledat de la mort dels malalts
Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt es pregunta per l'estat de la salut mental de les valencianes i els valencians durant aquesta crisi sanitària sense precedents. La pandèmia ens ha deixat imatges que no oblidarem mai i sentiments que encara estem processant com la por del contagi i la terrible soledat de la mort dels malalts de Covid-19.
El programa s’ha acostat a la realitat que hi deixen les xifres per a conéixer els testimonis en primera persona darrere de les experiències més doloroses que ha patit la societat valenciana.
Rafa Torres, víctima de Covid-19 , va estar ingressat a l’Hospital Clínic de València. Ha compartit amb el programa la terrible situació en què va perdre son pare que patia una afecció pulmonar prèvia i a qui el virus es va emportar sense treva, i a soles. El capellà de l’hospital, Juanjo Segarra, amic de la família, va gravar el soterrar i li'l va mostrar a Salva, que està molt agraït i emocionat.
“És molt dur pensar que has pogut infectar algú i que acabe morint.”
El programa analitza com ha afectat la pandèmia no només els malalts de Covid-19 i els que han perdut un familiar víctima d’aquesta malaltia, sinó que també s’acosta als col·lectius més exposats als estralls de la pandèmia com ara els sanitaris, o les persones més vulnerables, els nostres majors i els més joves.
9 de cada 10 infermeres manifesta síndromes d’ansietat i angoixa
Els profesionals sanitaris, per la proximitat a malaltia i pel treball que desenvolupen en primera línia, són un dels col·letius més perjudicat psicològicament. El Satse, (Sindicat d’Infermeria), afirma que 9 de cada 10 infermeres manifesta síndromes d’estrés, angoixa i ansietat.
Bérnar Giménez ha parlat amb Marisa Blasco, directora de la unitat de Cures Intensives de l’Hospital Clínic de València i presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, qui relata una experiència esgotadora, especialment en la primera onada de pandèmia on la incertesa i el desconeixement van marcar la crisi sanitària.
“Em gitava i m’alçava amb la pandèmia.”
I si a la distancia social i el confinament sumem la soledat?
A més de la distància social, el confinament domiciliari va ser una altra de les mesures que va afectar l’estat anímic dels cinc milions de valencianes i valencians. I si a això se suma la soledat? El 23,5% de les persones majors de 65 anys d’Espanya viu a soles segons l’estudi del Centre d’Investigacions Sociològiques publicat al febrer. Zoom ha arreplegat el testimoni de Josefa Calero, una dona major que ha passat el confinament a soles. “Por i plor”, ens explica emocionada com aquest binomi l’ha acompanyada durant aquesta crisi sanitària.
“El pitjor que m’ha tocat viure en 83 anys que tinc.”
“No vaig cobrar en tota la pandèmia, plorava cada dia"
L'equip d'investigació de Zoom analitza també els danys col·laterals de la crisi sanitària, la devastació econòmica i com ha afectat la salut mental en el cas de persones que han perdut la faena o s’han vist involucrades en procesos d’ERTO.
A la difícil situació de criar sola una xiqueta en plena pandèmia a Raquel Orgilles se li va sumar que es va veure afectada per un ERTO durant el confinament. Ha passat aquest període tancada a casa sense cap ajuda i ha compartit amb el programa els pitjors episodis que va patir durant el període d’aïllament domiciliari: “Telefonava al supermercat per a demanar menjar i me’l servien en 18 dies, amb un nadó jo no podia eixir al carrer”. El psicòleg Nacho Coller, descriu la incertesa econòmica i laboral com “devastadora per a la salut” des del punt de vista psicològic.
Sense dubte, la pandèmia de la Covid-19 ha provocat molt de dolor en la societat valenciana, però també por, ansietat i despresió, després d’aquesta crisi sanitària sense precedents. Recupera ací el programa de Zoom: Covid i salut mental.