Rafa Torres, víctima de Covid-19: “És molt dur pensar que has pogut infectar algú i que acabe morint”

Zoom analitza les seqüeles psicològiques de la pandèmia en les valencianes i els valencians i els sentiments que encara estem processant com la por del contagi i la soledat de la mort dels malalts

Rafa Torres, víctima de Covid-19 , va perdre son pare que patia una afecció pulmonar prèvia i a qui el virus es va emportar sense treva, i a soles / 'Zoom'
14 de setembre 2021 - 15:33

Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt es pregunta per l'estat de la salut mental de les valencianes i els valencians durant aquesta crisi sanitària sense precedents. La pandèmia ens ha deixat imatges que no oblidarem mai i sentiments que encara estem processant com la por del contagi i la terrible soledat de la mort dels malalts de Covid-19.

El programa s’ha acostat a la realitat que hi deixen les xifres per a conéixer els testimonis en primera persona darrere de les experiències més doloroses que ha patit la societat valenciana.

Rafa Torres, víctima de Covid-19 , va estar ingressat a l’Hospital Clínic de València. Ha compartit amb el programa la terrible situació en què va perdre son pare que patia una afecció pulmonar prèvia i a qui el virus es va emportar sense treva, i a soles. El capellà de l’hospital, Juanjo Segarra, amic de la família, va gravar el soterrar i li'l va mostrar a Salva, que està molt agraït i emocionat.

“És molt dur pensar que has pogut infectar algú i que acabe morint.” Rafa Torres - Víctima de Covid-19

El programa analitza com ha afectat la pandèmia no només els malalts de Covid-19 i els que han perdut un familiar víctima d’aquesta malaltia, sinó que també s’acosta als col·lectius més exposats als estralls de la pandèmia com ara els sanitaris, o les persones més vulnerables, els nostres majors i els més joves.

9 de cada 10 infermeres manifesta síndromes d’ansietat i angoixa

Els profesionals sanitaris, per la proximitat a malaltia i pel treball que desenvolupen en primera línia, són un dels col·letius més perjudicat psicològicament. El Satse, (Sindicat d’Infermeria), afirma que 9 de cada 10 infermeres manifesta síndromes d’estrés, angoixa i ansietat.

Bérnar Giménez ha parlat amb Marisa Blasco, directora de la unitat de Cures Intensives de l’Hospital Clínic de València i presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, qui relata una experiència esgotadora, especialment en la primera onada de pandèmia on la incertesa i el desconeixement van marcar la crisi sanitària.

“Em gitava i m’alçava amb la pandèmia.” Marisa Blasco - Directora de la unitat de cures intensives de l’Hospital Clínic de València i presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva
Marisa Blasco explica la frustació, tristesa i impotència del personal sanitari davant del nombre de morts per la pandèmia
Marisa Blasco explica la frustació, tristesa i impotència del personal sanitari davant del nombre de morts per la pandèmia / 'Zoom'

I si a la distancia social i el confinament sumem la soledat?

A més de la distància social, el confinament domiciliari va ser una altra de les mesures que va afectar l’estat anímic dels cinc milions de valencianes i valencians. I si a això se suma la soledat? El 23,5% de les persones majors de 65 anys d’Espanya viu a soles segons l’estudi del Centre d’Investigacions Sociològiques publicat al febrer. Zoom ha arreplegat el testimoni de Josefa Calero, una dona major que ha passat el confinament a soles. “Por i plor”, ens explica emocionada com aquest binomi l’ha acompanyada durant aquesta crisi sanitària.

“El pitjor que m’ha tocat viure en 83 anys que tinc.” Josefa Calero - Amb 83 anys ha passat el confinament a soles

“No vaig cobrar en tota la pandèmia, plorava cada dia"

L'equip d'investigació de Zoom analitza també els danys col·laterals de la crisi sanitària, la devastació econòmica i com ha afectat la salut mental en el cas de persones que han perdut la faena o s’han vist involucrades en procesos d’ERTO.

A la difícil situació de criar sola una xiqueta en plena pandèmia a Raquel Orgilles se li va sumar que es va veure afectada per un ERTO durant el confinament. Ha passat aquest període tancada a casa sense cap ajuda i ha compartit amb el programa els pitjors episodis que va patir durant el període d’aïllament domiciliari: “Telefonava al supermercat per a demanar menjar i me’l servien en 18 dies, amb un nadó jo no podia eixir al carrer”. El psicòleg Nacho Coller, descriu la incertesa econòmica i laboral com “devastadora per a la salut” des del punt de vista psicològic. 

Sense dubte, la pandèmia de la Covid-19 ha provocat molt de dolor en la societat valenciana, però també por, ansietat i despresió, després d’aquesta crisi sanitària sense precedents. Recupera ací el programa de Zoom: Covid i salut mental.

També et pot interessar

stats