“La primera dona pescadora de Gandia em va dir: 'No sigues fava i ves, que igual com ho fan ells, ho fem nosaltres'”
Carmen és la segona dona pescadora de Gandia (Safor) i ha sigut una de les protagonistes del nou programa ‘De mar i bancal’, dedicat al sector primari valencià
Carmen és la segona dona pescadora de Gandia i una de les protagonistes del nou programa De mar i bancal. La nova emissió d’À Punt Mèdia, dedicada al món del camp, de l’agricultura i de la ramaderia, ha triat una dona per a parlar de la pesca. Una dona de 57 anys, que en fa 32 que ix a la mar. “Quan vaig començar a eixir a la mar, només hi havia una dona que eixia. Ella em va dir que hi anava amb el seu home i m'hi va animar. Em va dir: “No sigues fava i ves, que igual com ho fan ells, ho fem nosaltres, i podem fer-ho, Carmen”.
La pescadora de la Safor ha reconegut a l’equip de De mar i bancal que ha hagut de fer front als estereotips i trencar-los, i ara sap que el dia a dia li ha donat la raó: “La dona pot fer el mateix, pot eixir a la mar. Fem la mateixa faena, l’home que la dona”. També ha reconegut que costa veure les dones en el sector de la pesca. “Anem pas a pas… però cada vegada hi ha més dones fins i tot portant vaixells”, ha assegurat.
Així va arribar al seu ofici: "Tota la meua trajectòria és perquè vaig conéixer un xic que era pescador. Ell i la meua sogra em van introduir en aquest món”. Ha contat que la seua sogra tenia un vaixell i, en quedar viuda molt prompte, “entre ella, el meu home i els germans van tirar el negoci avant”.
… el dia que agafem molts mollets i trauen un bon preu a la subhasta, eixe dia anem cap a casa amb un somriure d’orella a orella… perque ens ha valgut la pena.
Carmen ha reconegut que fer xarxes com feia la sogra no li agradava gens: "A mi m’agrada vindre al port, estar amb ells, rentar el peix i pesar-lo”. I va arribar el dia en què el marit li va proposar tindre el seu propi vaixell i ella es va traure la titulació necessària per a poder treballar-hi.
S’emociona quan parla de les voltes que pega la vida, de mirar arrere i veure tot el que han aconseguit. També el relleu generacional amb què compta. Està satisfeta d’haver pogut donar un futur a la filla, al gendre, al fill i a la nora. Plora quan ho conta.
Fa 32 anys que ix a la mar, que donen per a tot, per a tindre moltes alegries i molts disgustos. “La mar no dona estabilitat perquè va a pics, unes són bones temporades i altres no, però el balanç compensa. Veus que has pogut comprar-te el vaixell i la casa, donar un futur als fills. I el dia que agafem molts mollets i trauen un bon preu en la subhasta, aquest dia anem cap a casa amb un somriure d’orella a orella, perquè ens ha valgut la pena”.
De dilluns a divendres, en De mar i bancal, professionals com Carmen mostren l’evolució de la faena en el sector primari amb el pas del temps.
Mira el programa d'estrena de 'De mar i bancal'