Paloma del Río: "Com a melòmana, l’esport que més m’agrada és el que va unit a la música, com el patinatge"

La periodista ha retransmés nou Jocs Olímpics d’estiu i set Jocs Olímpics d'hivern i ha narrat esports que van des de l’esquí fins a l’esport hípic o la gimnàstica artística

Paloma del Río en 'A córrer' / À Punt Mèdia
16 de maig 2022 - 13:23

Paloma del Río és la veu més reconeguda dels Jocs Olímpics. A l'esquena porta 36 anys com a periodista esportiva i continua en actiu. L’equip d’A córrer l’ha entrevistada com a referent del periodisme esportiu a Espanya que és. Xavi Blasco s’ha trobat amb ella al parc Mendikosolo, a Arrigorriaga (Biscaia).

Amb un Premi Ondas a millor presentadora, és una defensora de les dones i de l’esport femení. I la seua llarga trajectòria vinculada als Jocs Olímpics l'ha portada a escriure la història de l’olimpisme.

En l'actualitat continua en actiu en RTVE, des d’on fa les seues retransmissions d’esports com ara la gimnàstica rítmica, l'hípica, el patinatge, el voleibol, el tenis i l’esquí. La periodista ha reconegut en el programa que està especialitzada en periodisme esportiu "per vocació". En aquest sentit ha dit: "Jo recorde que ja des de menuda mirava i escoltava en la ràdio esport, i gastava moltes piles, que abans eren ràdios amb piles".

Recorrent als records, comenta que en el seu grup de la facultat estaven Vicente Vallés, Fran Llorente, Teresa Viejo… "i des de primer de carrera tots sabíem el que volíem fer i tots estem on volíem".

Paloma del Río durant una connexió en directe
Paloma del Río durant una connexió en directe / À Punt Mèdia

Els anys 80 amb una dona sonaven estranys. "En aquell moment era un periodisme fet per homes, escrit per homes, però vaig trobar una finestra". Es va trobar tota una generació de dones pioneres pel que fa al periodisme esportiu: "Mari Carmen Izquierdo, Mercedes Milá, María Antonia Martínez, Elena Sánchez Caballero, Olga Viza, Mari Cruz Esteban o María Escario. Totes elles estaven a la redacció de TVE a Madrid i vaig trobar un grup obert, però amb la sensació que els col·legues majors ens miraven com a intruses".

Preguntada per les seues preferències, ha dit: "Com a melòmana, l’esport que més m’agrada és el que està unit a la música, per exemple el patinatge i la gimnàstica artística… m’agraden molt". 

Els seus primers Jocs Olímpics

Durant l'entrevista ha recordat com van ser els seus primers Jocs Olímpics i com va aconseguir entrar a la cerimònia inaugural. "Jo era becària en RTVE i el meu cap em va dir que anàvem als Jocs Olímpics de Seül i que jo era part de l’operatiu. No m’ho podia creure. Com que volia anar a la cerimònia inaugural, amb un poc de valentia li vaig dir al president del Comité Olímpic Espanyol, Carlos Ferrer Salat, que volia anar. I em va aconseguir una entrada... Allí vaig entendre la torre de Babel que són els Jocs Olímpics”.

Paloma del Río ha participat en nou Jocs Olímpics d’estiu i en set Jocs Olímpics d'hivern. "Però com a espanyola jo em quede amb els Jocs Olímpics de Barcelona". La periodista ha explicat a Xavi Blasco i a l’equip del programa per què els jocs celebrats a Espanya van marcar un abans i un després pel que fa a noves tècniques, mètodes d’entrenament, etc. A Barcelona 92 també es van estrenar noves fórmules de patrocini, "que van permetre als esportistes dedicar-se de manera professional a l’esport". Els Jocs Olímpics de Barcelona també van marcar una fita pel que fa a la presentació de la cerimònia inaugural.

A Paloma li agrada mantindre una bona relació amb alguns esportistes, però quan ja estan fora de la competició… I al cap li venen els noms d’alguns amics i amigues: Almudena Cid, Javier Fernández, María Martín, Ana Carbonell, Lola i Blanca Fernández Ochoa…

Un moment de l'entrevista amb Xavi Blasco
Un moment de l'entrevista amb Xavi Blasco / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats