Hu Zhao en una muixeranga: "Només si hi has participat, pots entendre què és la unitat i l'emoció"

El presentador de Xino xano ha format part d'un grup de muixeranguers durant la seua visita a Cullera, a la Ribera Baixa

Hu Zhao en la Muixeranga de Cullera / 'Xino-xano'

Hu Zhao, presentador de Xino xano, ha quedat molt sorprés per tot el que Cullera representa: mar, muntanya, gastronomia, però també tradició. "Ah, que ací també es fan les muixerangues? Pensava que només era cosa d'Algemesí o Titaigües"

Una veïna del poble, titellaire, fallera i també muixeranguera li ensenya a Hu tot el que cal saber d'aquest ball. "Un ball?", diu Hu, per a ell només eren torres humanes pròpies d'Algemesí o Titaigües, però com li explica Xavi, el president de la Muixeranga de Cullera: "La muixeranga és un ball, les figures es diuen balls i la música que toquen amb la dolçaina i el tabal també es diu muixeranga".

Amb l'ajuda de Sandra, la mestra de la Muixeranga de Cullera i la resta de membres, el presentador de Xino xano viu una experiència única: pujar-se'n dalt del tot de la muixeranga i saludar des d'allí dalt com només els que formen part d'aquesta tradició valenciana poden fer. "Que ho faça ell em sembla molt especial i així després ho pot contar".

Hu confessa haver sentit una emoció inexplicable: "És molt difícil explicar si no hi has participat mai". "Només si hi has participat, tu pots entendre què és la unitat, què és l'emoció", remata.

La Muixeranga de Cullera assaja des del castell de Cullera, on les vistes sobre la població i el mar que s'obri al Mediterrani són inigualables. I si aquest moment, es viu al capvespre, els colors rojos que tinyen els arrossars fan encara més especials les vistes.

No et perdes la visita de Hu Zhao a la capital turística de la Ribera Baixa en aquesta nova entrega de Xino xano:

També et pot interessar

stats