La història de superació d'Enzo, en 'Bona vesprada'

Màxim Huerta també ha entrevistat Javier González de Dios, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital General Universitari d'Alacant

Coneixem la història d'Enzo en 'Bona vesprada'
17 de novembre 2021 - 22:38

Hui, dia 17 de novembre és el Dia Mundial dels Xiquets i Xiquetes Prematurs. En Bona vesprada hem parlat amb els pares d'Enzo, un xiquet prematur nascut a les 26 setmanes de gestació. Són Iván i Gema, veïns de Canals, i es consideren afortunats d'haver tingut l'oportunitat d'allotjar-se durant 99 dies a la Casa Ronald McDonald per a seguir de prop l'evolució del fill. Hui en dia Enzo es troba en perfecte estat de salut i acudeix a revisions periòdiques.

"Gràcies a ells se'ns va fer més suportable estar amb Enzo a l'hospital". "No es pot explicar amb paraules el moment en què ja està bé i li donen l'alta", afirma la mare d'Enzo.

Ha sigut molt dur. Ho recorde i encara m'emocione. Soc l'home més content del món Iván - Pare d'Enzo

Màxim Huerta ha entrevistat Javier González de Dios, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital General Universitari d'Alacant. Aquest dia és molt important, indica González de Dios, perquè el part prematur és la primera causa de mort en el món.

És un bon moment per a reivindicar els avanços tecnològics que vam gaudir en el segle XX, i avanços d'humanització en el segle XXI Javier González de Dios - Cap del Servei de Pediatria de l'Hospital General Universitari d'Alacant

La família és una part essencial en la recuperació del xiquet prematur. "Els germans són els grans oblidats", assegura el cap del Servei de Pediatria de l'Hospital General Universitari d'Alacant.

Quina és la taxa de supervivència dels nadons prematurs?

Javier González de Dios explica que un prematur naix abans de les 37 setmanes de gestació, quan el més normal serien 40 setmanes. Actualment a Espanya i als països civilitzats podem parlar de nadons "viables" amb 23 o 24 setmanes de gestació. Hui dia sí que es lluita per xiquets de menys de 500 grams, si han nascut a les 23 o 24 setmanes de gestació. Però, per davall de les 28 setmanes, la taxa de mortalitat és molt alta, entorn del 10%. Si parlem globalment, ara mateix el 95% de prematurs sobreviuen amb bon estat de salut la majoria d'ells.

Quins factors poden influir en el part prematur?

L'edat hi té una clara relació. En les mares de menys de 18 anys i de més de 40, el risc de part prematur pot inclús duplicar-se, segons indica el doctor González de Dios.

La taxa de supervivència de prematurs sense seqüeles té a veure amb un bon seguiment obstètric i a les cures neonatològiques. La taxa espanyola de supervivència de prematurs sense seqüeles està entre les més altes d'Europa i del món.

També et pot interessar

stats