Dutxar-se de matí o dutxar-se de nit?

Quan arriba la calor, et contem com són les dutxes més beneficioses

Enquesta sobre hàbits de dutxa / À Punt Mèdia
17 d'abril 2023 - 18:59

Com queda manifest en l’enquesta al carrer feta per l’equip de Bona vesprada, la societat es divideix en gent que pren la dutxa de matí i gent que pren la dutxa de nit. Cada opció té els seus beneficis i els seus inconvenients.

De matí, una dutxa fresca ajuda a despertar-se del tot, activa el sistema nerviós i la creativitat. A més, si eres una persona amb tendència a suar al llit, la dutxa a penes alçar-te et servirà per a netejar-te, abans de començar el dia.

Enquesta sobre els habits de dutxa
Enquesta sobre els habits de dutxa / À Punt Mèdia

De nit, una dutxa temperada, de no més de 38 graus, contribueix a alliberar tensió muscular i a relaxar-te, ja que un dels condicionants per a agafar el son és la baixada de temperatura del cos, que s’accelera després d’haver-la pujada artificialment amb l’aigua calenta.

A més, la dutxa nocturna serveix per a netejar el cos de la suor i de la resta d’impureses acumulades durant el dia. En el cas de les persones al·lèrgiques, impedirà que elements com el pol·len arriben al llit i acompanyen i molesten durant les hores de son.

Quantes dutxes a la setmana?

Pel que fa a la freqüència amb què és convenient dutxar-se, la doctora Eva Álvarez, responsable mèdica de Sesderma, assegura que “amb una vegada al dia, com a norma general, és suficient”.

No obstant això, en atenció a circumstàncies especials de calor o d’esforç, que ens facen suar molt, pot ser recomanable prendre més d’una dutxa al dia. “Tenint en compte que la segona dutxa hauria de ser sense sabó, per a no perjudicar la pell”.

En general, la doctora aconsella no utilitzar massa sabó, i només a les zones del cos que pateixen més sudoració. 

Una dutxa de bellesa

Pel que fa a qüestions de bellesa, que també és salut, cal distingir entre la pell i el cabell.

Un bany relaxant, Elizabeth Taylor com a 'Cleopatra' en el film de Joseph L. Mankiewicz (1963)
Un bany relaxant, Elizabeth Taylor com a 'Cleopatra' en el film de Joseph L. Mankiewicz (1963)

Per a la pell, la dutxa de nit ajuda a netejar tota la brutícia acumulada durant la jornada, assegurant que no continua perjudicant el cutis mentre s'està al llit.

Per al cabell, el més important de tot és donar-li el temps necessari perquè s'eixugue bé a l’aire. Per tant, si de matí hem d’eixir corrents cap a la faena i el preu d’una bona dutxa és utilitzar l'eixugador, valdrà més esperar a la nit.

Però de nit hem de tindre en compte que no és bo gitar-nos amb el cabell humit i que hauríem d’esperar un poc que s'eixugara de manera natural, abans d’utilitzar l'eixugador per a rematar l’operació.

La dutxa més estressant, Janet Leigh en 'Psicosi' d'Alfred Hitchcock (1960)
La dutxa més estressant, Janet Leigh en 'Psicosi' d'Alfred Hitchcock (1960)

En conclusió, dutxar-se de matí o de nit dependrà de les nostres rutines. El més habitual és dutxar-se després d’haver fet exercici físic. Així és que, si tens un treball que et demana esforç, potser necessites dutxar-te quan arribes a casa. Però, si t’agrada anar al gimnàs de bon matí, potser t'estimaràs més dutxar-te just en acabar la sessió d’entrenament, en lloc d’arribar a la faena cantant albaes...

També et pot interessar

stats