Coneixes la festa dels militars enfarinats i arrebossats en ou d'Ibi?

A la festa dels enfarinats, un grup de persones disfressades amb vestits de militar s'apoderen del poble i acaben ben arrebossats de farina i ou, en una celebració que suma més de 200 anys

La festa dels Enfarinats d'IBI, la que ens pinta de farina i ou el dia dels Innocents. / Ajuntament d'Ibi | @Antonio Espinosa Puig
28 de desembre 2021 - 13:13

En honor als Sants Innocents, durant un dia i cada 28 de desembre, els Enfarinats d'Ibi manen al poble, tenen tot el poder. Són una de les festes d'hivern que celebra aquesta població de l'Alcoià, que arranca amb l'eixida del sol, a les huit del matí. Des d'aquesta hora comencen a recórrer els carrers, tots vestits de militar. I es fan els amos del poble fins que es fa fosc, que perden tot el poder.

Al voltant de les nou del matí se celebra l'anomenada Carrera de l'Alcalde. Moment en què es decideix qui serà l'alcalde dels Enfarinats mentre lluïsca el sol. L'alcalde d'Ibi li donarà la vara de comandament perquè els enfarinats tinguen poder fins que es ponga el sol. És el que dura la festa, mentre hi ha llum del dia. En aquestes hores, els nous governants del poble faran tot allò que els passa pel cap.

Imatge d'un enfarinat a Ibi
Imatge d'un enfarinat a Ibi / Turismo Costa Blanca

El desembre de 2021 i a causa de la pandèmia, la batalla dels enfarinats entre els nous governants i els seus opositors, es va celebrar al pàrquing del Parc de les Hortes.

Què passa en acabar la batalla campal?

En acabar la batalla, que té com a protagonistes la farina, els ous i els petards, els seus integrants tots enblanquinats per la farina i el groc dels ous, recorren la població, en una imatge que sembla postapocaliptica i distòpica.

Amb l'objectiu d'aplicar-hi la norma pròpia com puga ser no deixar caminar ni al sol ni a l'ombra, ni a la via ni a la vorera, multen els qui no les compleixen. Tot amb l'objectiu de guanyar donatius per a l'asil Sant Joaquim.

Imatge d'arxiu dels Enfarinats d'Ibi
Imatge d'arxiu dels Enfarinats d'Ibi / Turismo Costa Blanca

La festa dels Enfarinats d'Ibi data del 1800. Si bé durant uns anys es va perdre, es va recuperar als anys huitanta. Una celebració que abans de la pandèmica va arribar a reunir més de 2.000 persones de públic i està declarada d'interés turístic autonòmic.

La festa dels Enfarinats també se celebra a la localitat de Planes, al Comtat.

També et pot interessar

stats