La Comunitat Valenciana, al capdavant a Espanya en restes fòssils de dinosaures

La comarca dels Ports és un dels llocs més rellevants pel que fa a la localització de restes de fauna del Cretaci Inferior

Loving
Al gran patrimoni natural, històric i cultural del nostre territori s’ha de sumar una ampli i variat patrimoni paleontològic.
19 d'agost 2021 - 14:38

'Camins de dinosaures' és la proposta que ens acosta aquesta setmana Loving CV . Un viatge pels distints recursos que es poden trobar a les nostres comarques al voltant de la presència de dinosaures.

Es van extingir fa 65 milions d’anys però el seu rastre es pot seguir per mitjà de diversos museus i jaciments repartits al llarg de la nostra geografía. A ritme de banda sonora de Jurassic Park l'intrèpid Hu, el presentador del programa, inicia el viatge a la zona nord de la Comunitat, a Cinctorres, a la comarca dels Ports. Amb el paleontòleg José Miguel Gasulla s’endinsa en el jaciment d’Anna, que conté fòssils de dinosaures de fa uns 115 milions d'anys, que pertanyen, per tant, al Cretaci Inferior. Un fet que posa al capdavant del panorama nacional i internacional els diversos jaciments dels Ports.

La comarca dels Ports és un dels llocs més rellevants pel que fa a la localització de restes de fauna del Cretaci Inferior
La comarca dels Ports és un dels llocs més rellevants pel que fa a la localització de restes de fauna del Cretaci Inferior / Loving CV

Seguint la pista dels dinosaures valencians, Hu arriba a Morella, on les troballes de les primeres restes de dinosaures daten del segle XIX. Amb quasi 50 jaciments paleontològics, i més de 8.000 restes fòssils de vertebrats mesozoics (dinosaures), la comarca dels Ports, junt amb Terol, Conca i Burgos és un dels llocs més importants d’Espanya pel que fa a la localització de restes de la fauna del Cretaci Inferior.

El lloc perfecte per a continuar amb l’aventura és el riu Millars, a la Canal de Navarrés. Allà, l’arqueòloga Trini Martínez ha acompanyat el nostre benvolgut aventurer al jaciment icnològic de Tambuc. Es compon de més de 400 petjades, fins i tot algunes estan ordenades en rastres d'una llargària considerable produïdes fa més de 80 milions d'anys.

L'alta densitat d'icnites (petjades) d'alguns sectors indica que, en el seu moment, degué ser un lloc de pas molt freqüentat per aquesta varietat de dinosaures bípedes.
L'alta densitat d'icnites (petjades) d'alguns sectors indica que, en el seu moment, degué ser un lloc de pas molt freqüentat per aquesta varietat de dinosaures bípedes. / Loving CV

Amb el viatge que ens proposa aquesta setmana el nostre amant asiàtic, hem descobert els primers pobladors de la nostra terreta, i també com ha canviat la Comunitat Valenciana. Al final del Mesozoic la major part del territori valencià estava davall del nivell del mar, només algunes parts emergien. Les comarques ara a l'interior estaven a vora mar i foren testimoni d'un escenari on els dinosaures circulaven lliurement.

Una vegada més la Comunitat Valenciana ha deixat Hu sense paraules. Al gran patrimoni natural, històric i cultural del nostre territori s’ha de sumar un llegat paleontològic ampli i variat. Anima't a recórrer uns paratges ben espectaculars amb Loving CV.

També et pot interessar

stats