El Suprem condemna els líders independentistes per sedició i malversació

El jutge Llarena ha reactivat l'euroorde contra l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.

El Suprem condemna els líders independentistes per sedició i malversació
El Suprem condemna els líders independentistes per sedició i malversació

Després de quatre mesos de deliberacions, el Tribunal Suprem ha fet pública aquest dilluns la sentència contra els líders independentistes per la causa del 'procés'. Així, l'alt tribunal ha condemnat a 13 anys de presó l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras pels delictes de sedició i malversació de fons públics. Per aquests mateixos delictes, ha condemnat Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa a 12 anys de presó.

A banda, l'alt tribunal ha condemnat l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carmen Forcadell, a 11 anys i mig de presó per sedició. Pel mateix delicte ha condemnat a 11 anys i mig de presó Quim Forn i Josep Rull, i a 9, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Cap d'ells tenia responsabilitats vinculades a la gestió de fons públics, amb els quals, d'acord amb les acusacions, es va finançar la consulta.

Els altres tres acusats, els exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs, actualment en llibertat, han sigut condemnats per un delicte de desobediència a 1 any i 8 mesos d'inhabilitació.

Durant el cap de setmana hi ha hagut diverses filtracions que podrien haver avançat el contingut substancial de la sentència. Això ha provocat malestar en les defenses i la possibilitat que alguna d'elles la impugne davant el CGPJ. 

La sentència és ferma i efectiva d'immediat, però els condemnats ja han anunciat que recorreran al Tribunal Constitucional i a l'Europeu de Drets Humans.

Llarena reactiva l'euroorde contra Puigdemont

L'instructor de la causa, Pablo Llarena, ha reactivat l'orde europea de detenció contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, actualment a Bèlgica, i que va ser processat per rebel·lió al març de 2018. També s'hi ha dictat orde internacional de detenció, que permetria arrestar-lo si abandonara territori belga.

Pendents de fixar el règim penitenciari

L’alt tribunal no ha atés la petició de la Fiscalia de fer constar en la sentència que els condemnats no poden accedir al règim de semillibertat fins que hagen complit la meitat de la condemna. Per tant, el text obri la porta al fet que els presos puguen accedir al tercer grau.

La Junta Electoral Central ordena excloure els condemnats candidats al 10N 

La Junta Electoral Central ha ordenat excloure de les llistes de candidats al 10N els sis polítics catalans d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya (JxCat) condemnats pel Tribunal Suprem que pretenien presentar-se als comicis i dona un breu termini als seus partits perquè nomenen hui substituts si no volen perdre candidats.

Aquesta decisió impedeix a Oriol Junqueras i Raül Romeva, tots dos d'ERC, així com a Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, de JxCat, concórrer a les eleccions després d'haver sigut inhabilitats pel Tribunal Suprem en la sentència del 'procés'.

Concentracions a la Comunitat Valenciana de rebuig a la sentència

Diverses entitats, entre elles, Acció Cultural del País Valencià, Esquerra Republicana, Jovent Republicà, Solidaritat amb Catalunya, Ca Revolta, la Plataforma pel Dret a Decidir, Escola Valenciana i Intersindical Valenciana han convocat concentracions en diversos municipis en rebuig a la sentència del ‘procés’.

De moment, hi ha confirmades protestes a València, Alacant, Castelló, Gandia, Pedreguer i Benifairó de les Valls, Benicarló i Elx.

També et pot interessar

stats