‘Zoom’ s’endinsa en el negoci del fem

El programa d'investigació d'À Punt analitza les presumptes irregularitats en la gestió de residus a la Comunitat Valenciana

Bérnar Giménez analitza la realitat de les deixalles
Bérnar Giménez analitza la realitat de les deixalles / Departament de Comunicació
12 de novembre 2021 - 13:21

Cada espanyol genera quasi 450 quilograms de residus municipals a l'any, la qual cosa suposa un 9% menys que la mitjana europea. No obstant això, Espanya presenta un 53% més de desaprofitaments als abocadors que la resta dels països europeus. Així mateix, segons l'Institut Nacional d'Estadística, el 2018 només el 53,61% de les deixalles va acabar als abocadors. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, analitza aquesta setmana el negoci del fem, investiga els diners que s’hi mouen al voltant i esbrina les presumptes irregularitats en la gestió.

Bérnar Giménez i la resta de l'equip analitzen la realitat de les deixalles a Espanya, sondegen quins residus genera tot el que consumim i tracten de saber què passa amb aquest fem, si s'aprofita tot i on pararà la resta. L'espai de reportatges d'investigació no només s'ocuparà de la situació dels abocadors legals, també focalitzarà l’atenció en els il·legals de la Comunitat Valenciana. A Fontcalent (Alacant), per exemple, el veïnat protesta des de fa temps perquè conviu amb 30 abocadors sense autorització.

El programa, a més, tractarà d'indagar els motius pels quals la província de València encapçala el rànquing estatal d'incendis en instal·lacions relacionades amb residus. És una coincidència o podria ser una pràctica encoberta per a desfer-se dels residus que ja no caben els abocadors? En aquest sentit, ‘Zoom’ recordarà un dels pitjors casos de gestió de residus a Espanya, que va tindre lloc a Oriola i que va provocar un verdader desastre ecològic.

També et pot interessar

stats