‘Zoom’ posa rostre al narcotràfic de cocaïna

L'espai d'investigació d'À Punt analitza el greu problema del negoci d'aquesta substància, les vies d'entrada a la Comunitat Valenciana i viatja a Miami a conéixer en persona un exnarcotraficant.

El programa d'investigació d'À Punt analitza les vies d'entrada a la Comunitat Valenciana i els problemes de convivència que provoca
El programa d'investigació d'À Punt analitza les vies d'entrada a la Comunitat Valenciana i els problemes de convivència que provoca / À Punt
09 de setembre 2022 - 14:16

El negoci de la cocaïna és el més rendible del món i va en augment. Només a la Unió Europea, es van confiscar més de 240 tones el 2021, una xifra rècord per cinqué any consecutiu. Els contenidors marítims s'han convertit en la principal via d'entrada d'aquesta substància. De fet, el port de València és una dels principals punts d’accés d'aquesta droga a Europa. El dilluns 12 de setembre, Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, posarà rostre al narcotràfic de la coca i analitzarà les seues conseqüències a la Comunitat Valenciana.

L'equip, amb Bérnar Giménez al capdavant, acompanyarà la Policia Local de València per la zona de les Casetes Roses, on la compravenda de cocaïna està molt present.

Bérnar Giménez recorre zones marcades pel problema de la cocaïna
Bérnar Giménez recorre zones marcades pel problema de la cocaïna / À Punt

Per a saber com arriba aquesta substància a la comunitat, el programa entrevista Teresa Domínguez, investigadora des de fa tres dècades i autora de diversos articles sobre aquesta problemàtica.

El programa també es traslladarà fins al port de la ciutat, per a parlar amb el cap de la Unitat d'Anàlisi de Risc de l'Agència Tributària, un altre rostre de la lluita contra el narcotràfic. El seu treball és detectar l'entrada de substàncies il·legals pel port i impedir-ho.

'Zoom' parla amb testimonis que han estat enganxats a la cocaïna i estan encara en procés de desintoxicació
'Zoom' parla amb testimonis que han estat enganxats a la cocaïna i estan encara en procés de desintoxicació / À Punt

Zoom viatjarà, a més, fins a Miami, per a posar cara i nom a un exnarcotraficant, que va utilitzar el port de València per a introduir la cocaïna i va treballar als ordes de Pablo Escobar. Els narcos, a més de transportar-la en contenidors, utilitzen mules: usen les persones com si foren objectes, sense cap mirament ni rastre d'humanitat. Escoltarem el testimoniatge de José, que va acceptar ser mula del narcotràfic.

La cocaïna ha costat la vida a moltes persones en tot el món i ha arruïnat moltes altres. Hui escoltarem alguns d'aquests casos, persones les vides de les quals van quedar devastades pel consum. Així mateix, l'espai ha volgut comprovar els greus problemes de convivència al barri de Carlet, a causa de la cada vegada major presència de toxicòmans en el veïnat.

À Punt fa zoom dilluns que ve a les 22:00 hores al narcotràfic de cocaïna a la Comunitat Valenciana.

 

També et pot interessar