'Zoom' posa el focus en el preocupant abandonament del camp valencià

El programa d'investigació d'À Punt analitza els orígens de la precària i delicada situació per la qual travessa l'agricultura de la Comunitat Valenciana

La taronja és part de l'economia de molts pobles de la Comunitat Valenciana
La taronja és part de l'economia de molts pobles de la Comunitat Valenciana / À Punt
01 d'abril 2022 - 13:29

El camp valencià no pot més i així ho va demostrar en la manifestació del passat 20 de març. Molts agricultors, davant aquesta insuportable situació en què es veuen obligats a vendre per davall del cost de producció, han decidit abandonar els bancals. La Comunitat Valenciana és la comunitat que més terreny de cultiu va perdre a Espanya el 2021 amb més de 2.000 hectàrees menys. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt posa el focus en el preocupant abandó del camp valencià.

Els llauradors han eixit al carrer a mostrar el seu malestar i preocupació
Els llauradors han eixit al carrer a mostrar el seu malestar i preocupació / À Punt

L'equip, amb Bérnar Giménez al capdavant, ha volgut conéixer de primera mà les reivindicacions del camp. Els espectadors coneixeran la història de Raimundo, llaurador del Sagunt de vora 80 anys, a qui oferien un euro per 35 quilos de mandarines. Davant aquest insult, el llaurador ha decidit deixar en l'arbre els 35.000 quilos de la collita. Com pot tirar avant un agricultor amb aquests preus? És una situació puntual o el camp ja està tocat de mort?

Als agricultors se'ls paga una misèria, però al consumidor tampoc li regalen la taronja als supermercats. Per què succeeix això? Qui es queda amb els diners de la taronja? Precisament per a intentar assegurar una venda amb preus justos, alguns pocs agricultors han aconseguit vendre la taronja directament al consumidor.

Els llauradors valencians estan venent a pèrdues i molts llauradors han decidit deixar la taronja penjant de l'arbre
Els llauradors valencians estan venent a pèrdues i molts llauradors han decidit deixar la taronja penjant de l'arbre / À Punt

I, per si amb els problemes de casa no n’hi haguera prou, n’arriben més de fora. L'any 2016 la UE, va permetre la importació de la taronja sud-africana fins al 30 de novembre de cada any. Les pèrdues s'estimen en uns 300 milions en el conjunt de la cadena de valor dels cítrics. Com es va poder aprovar aquest acord tan perjudicial per als interessos valencians?

À Punt fa zoom sobre la situació de la taronja… el dilluns 4 d'abril.

També et pot interessar

stats