'Zoom' marca un gol contra el masclisme a l'esport

Les futbolistes espanyoles han visibilitzat el masclisme i la discriminació i el programa d’investigació d’À Punt es pregunta si aquest és el punt d’inflexió que es necessitava. 

L'esport femení es planta contra el masclisme i la discriminació
L'esport femení es planta contra el masclisme i la discriminació / À Punt
22 de setembre 2023 - 10:26

Fa poc més d’un mes que la selecció femenina de futbol va fer història, no sols per proclamar-se campiona del món, sinó per haver posat sobre la taula el masclisme existent en el món del futbol, l’esport i la societat. El reportatge d’aquest dilluns 25 de setembre en Zoom, el programa d’investigació d’À Punt, donarà resposta a les incògnites que ronden aquestes últimes setmanes: Està el futbol caminant, per fi, cap a la igualtat? Hi ha un abans i un després en el feminisme i la societat?

Figures de l’esport rei com Alèxia Putellas, Aitana Bonmatí o Jennifer Hermoso s’han convertit en referents per a xiquetes i xiquets, però arribar fins ací no ha sigut gens fàcil.

El programa d’investigació de la cadena autonòmica mostrarà com les futbolistes espanyoles fa anys que assenyalen el masclisme i la discriminació que pateixen. Com tractava la societat dels anys 70 i 80 un grup de xiques que volia jugar a un esport colonitzat històricament pels homes? Zoom es remunta a aquelles dècades per a demostrar les condicions en les quals jugaven.

L’esport és un dels àmbits en els quals tenen lloc més agressions sexuals, però, per desgràcia, això no és l’única cosa. Si parlem de xifres, els atacs de caràcter sexual són més corrents del que ens imaginem. En 2023, s’han registrat 1.021 denúncies per agressió sexual amb penetració, i 3.262 contra la llibertat sexual. De fet, a la Comunitat Valenciana, durant l’any 2022, es van incrementar un 47,9% en comparació amb 2021.

El Mundial de futbol femení va acabar, però l’etiqueta #SeAcabó no ha fet més que començar i és tema de debat fins i tot en el Parlament Europeu. S’ha quedat el masclisme en fora de joc? Ha aconseguit la selecció femenina marcar el gol més important de la seua història?

Aquest dilluns, À Punt fa zoom a les 22 hores en… el masclisme en l’esport.

Els protagonistes de la docusèrie 'Crònica mèdica' d'À Punt
Els protagonistes de la docusèrie 'Crònica mèdica' d'À Punt / À Punt

Després, tercer capítol de Crònica mèdica

Després de Zoom, els espectadors podran veure el tercer capítol de la docusèrie Crònica mèdica, una producció que narra la malaltia des de l’esperança gràcies a la valentia i l’optimisme dels seus protagonistes. Aquesta setmana, Marina entra en la llista d’espera per a un trasplantament de pulmons, Fide participa en l’assemblea general de la Federació de Malalties Minoritàries. Fran i la seua família reivindiquen més suport públic per a les persones amb ELA. I Pura i Clara s’enfronten a les fases més avançades de la malaltia.

També et pot interessar

stats