‘Zoom’ investiga el preu de la mort aquest dilluns

El programa d'investigació d'À Punt analitza el negoci al voltant de les defuncions i observa com emergeixen noves maneres de recordar els éssers estimats.

Un enterrament mitjà costa entre 5.000 i 8.000 euros, encara que fluctua depenent de zona geogràfica
Un enterrament mitjà costa entre 5.000 i 8.000 euros, encara que fluctua depenent de zona geogràfica / À Punt
08 d'abril 2022 - 12:52

La mort mou, en l'Estat espanyol, entre 1.400 i 1.600 milions d'euros a l'any. Un enterrament mitjà costa entre 5.000 i 8.000 euros, encara que fluctua depenent de zona geogràfica. Segons dades del 2021, el preu mitjà d'una inhumació se situava en 3.360 euros, mentre que la cremació oscil·lava al voltant dels 3.500 euros. Es tracta d'un dels negocis més rendibles, sobretot en un país com Espanya amb una població cada vegada més envellida. Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d'À Punt, examina el preu de la mort el dilluns que ve, 11 d'abril.

L'equip, amb Bérnar Giménez al capdavant, indaga les diferents variables pressupostàries de les inhumacions a la Comunitat Valenciana. El 2021, a la ciutat d'Alacant, un enterrament costava una mitjana de 5.533 euros, mentre que la incineració ascendiria als 5.455 euros. En canvi, la mitjana d'un enterrament a la ciutat de València era de 3.583 euros, i la cremació, de 3.368. Per què es produeix aquesta disparitat en els costos?

Les funeràries no sols guanyen diners per les exèquies, també hi ha una fórmula molt substanciosa: les assegurances de defunció. Dins de les assegurances, la de mort és la segona que més gent contracta, però resulta rendible?

'Zoom' analitza si són rendibles les assegurances de defuncions
'Zoom' analitza si són rendibles les assegurances de defuncions / À Punt

A més dels beneficis gens menyspreables que aconsegueixen, les grans funeràries duen a terme pràctiques que resulten, com a mínim, qüestionables. Un exemple és oferir els seus serveis a l'hospital només produir-se el decés, tal com han denunciat diversos testimonis a l'espai.

Gemma va haver de veure l'enterrament de la seua mare en streaming per culpa de la funerària i Manuel va pagar pel taüt de la seua quasi 5.000 euros perquè no li van oferir una altra possibilitat.

La mort també està molt vinculada al record, i en el programa de hui explorarem les maneres de recordar els éssers estimats. Es faria un diamant amb les cendres del seu familiar mort? I una escultura?

El programa explora les noves maneres de recordar els éssers estimats i les exèquies més personalitzades
El programa explora les noves maneres de recordar els éssers estimats i les exèquies més personalitzades / À Punt

À Punt posa el zoom sobre el preu de la mort… el dilluns 11 d'abril.

També et pot interessar

stats