‘Zoom’: causes i conseqüències del despoblament

El programa d'investigació d’À Punt analitza casos concrets de l'Espanya buida a la Comunitat Valenciana

En acabar s’emetrà la Gala dels VI Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2023

Bernar Giménez, presentador de 'Zoom'
Bernar Giménez, presentador de 'Zoom' / Departament de Comunicació
27 d'octubre 2023 - 13:23

Darrere del tancament d'una carnisseria, un forn o un bar s'amaga un drama comú: el despoblament. Una situació que fa que els pobles es queden sense botigues, sense serveis, sense escoles i, finalment, sense gent. Per què es buiden els nostres municipis? Com es pot lluitar contra l'absència d'habitants en una localitat? Aquesta és la investigació que ofereix Zoom, el programa de reportatges d'actualitat d'À Punt, aquest dilluns 30 d'octubre a les 22.00 hores.

La falta d'ofertes de treball és una de les principals causes del despoblament. Un exemple d'esta situació es troba al poble de Vilafranca (Els Ports), on el pes econòmic té nom i cognom: Marie Claire. L'anunci del tancament de la famosa empresa tèxtil ha sigut un colp per al veïnat, que depén directament d'aquesta empresa i dels llocs de treball que genera. Com afecta en una comarca la clausura d'una gran empresa?

Més enllà de l'àmbit laboral, el nou episodi conduirà l’audiència fins a Castell de Cabres (Baix Maestrat), el poble amb menys habitants de la Comunitat Valenciana amb tan sols deu habitants. Com es viu en un lloc amb tan pocs veïns?

Unes carreteres en condicions, un servei de telecomunicacions digne i uns recursos educatius de qualitat són elements necessaris perquè la gent continue allotjant-se als pobles en risc de despoblament, però són suficients? Què més necessita el veïnat per a no abandonar un municipi?

Un dels problemes als quals fa front el món rural és l'envelliment de la població, i l'arribada de noves famílies hi és una possible solució. L'equip de Zoom, capitanejat per Bernar Giménez, coneixerà algunes d'aquestes famílies que venen d'altres països i comencen una nova vida en una comunitat despoblada.

  

VI Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2023

 

El Teatre Principal de Castelló acull enguany la gran festa de l'escena valenciana: la gala de lliurament dels VI Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2023 que retransmetrà À Punt per la televisió a partir de les 23 hores.

Presentats pels actors Víctor Palmero i Carme Juan, aquests guardons tenen com a objectiu reconéixer els professionals escènics valencians, donar-los visibilitat i incentivar i promocionar la producció escènica valenciana.

Premis Arts Escèniques
Premis Arts Escèniques

Un total de 98 espectacles han concorregut enguany als premis, organitzats a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC). La selecció l'ha feta un primer jurat independent, format per set persones, la composició del qual ha sigut consensuada entre les associacions professionals de les arts escèniques. En concret, el jurat ha estat format per Pepe Ayelo, Marta Borcha, Maria Colomer, Sara Esteller, Vanessa Montesinos, Rafa Contreras i José Vicente Peiró. Un segon jurat, configurat per personalitats rellevants del món cultural valencià, s'encarregarà d'elegir, de cada terna, els guanyadors.

El veredicte final es donarà a conéixer en l'acte d'entrega d'aquests Premis de les Arts Escèniques Valencianes, que es celebrarà el dilluns 30 d'octubre al Teatre Principal de Castelló.

 

 

També et pot interessar

stats