‘Zoom’ busca la recepta original de la paella

El nostre plat més internacional ha sigut declarat bé d'interés cultural i el programa d'investigació d'À Punt en busca la recepta original.

Quina és la recepta original de la paella?
Quina és la recepta original de la paella? / À Punt
11 de març 2022 - 12:37

La paella valenciana va pel camí de convertir-se en patrimoni cultural immaterial de la humanitat i el primer pas per a aconseguir-ho es va fer al novembre, quan la Generalitat Valenciana va declarar aquesta recepta bé d'interés cultural (BIC). El dilluns que ve, 14 de març, Zoom, l'espai de reportatges d'investigació del canal autonòmic valencià, analitzarà el plat valencià més internacional, emblema de la gastronomia de la Comunitat Valenciana i un dels principals reclams turístics que té.

La paella és ja Bé d'Interés Cultural
La paella és ja Bé d'Interés Cultural / À Punt

En el Diari Oficial de la Generalitat, el plat es va definir com l'art d'unir i compartir, però en cap moment s'inclou la recepta. Per què? Hi ha una única recepta o tantes com cases hi ha a la Comunitat Valenciana? Així mateix, el programa explorarà altres paelles que se serveixen en llocs tan visitats com el centre de València.

L'espai, capitanejat per Bérnar Giménez, bussejarà en la història d'aquesta recepta i descobrirà que, antigament, s'elaborada amb rata de marjal o xoriço, com la que va preparar el mediàtic cuiner britànic Jamie Oliver. Altres xefs com els germans Torres han incorporat ingredients com el pernil, la ceba i les ratlladures de llima, i Dabiz Muñoz va crear la paella Pedroche, que tampoc va deixar indiferent ningú. Aquestes paelles són una ofensa per a les valencianes i els valencians?

S'ofenen les valencianes i valencians amb algunes elaboracions? Això preguntem en 'Zoom'
S'ofenen les valencianes i valencians amb algunes elaboracions? Això preguntem en 'Zoom' / À Punt

Al territori trobem paelles ben diferents segons la zona o la comarca. Per això, per a conéixer les diverses formes, hem convocat el primer concurs intercomarcal de paelles. Cuinarem una paella del Vinalopó, una amb pimentó roig o pilotes de la Ribera Alta i la paella de Nadal, entre altres singularitats gastronòmiques.

Aquest dilluns, À Punt fa zoom… sobre la paella original.

També et pot interessar

stats