‘Zoom’ analitza les causes de l'augment alarmant de trastorns mentals

El programa de reportatges d'investigació d'À Punt analitza les raons de l'increment dels trastorns psicològics en l'actualitat.

'Zoom' investiga les raons de l'increment de trastorns mentals
'Zoom' investiga les raons de l'increment de trastorns mentals / À Punt
13 de gener 2023 - 13:49

Incrementa la preocupació per la salut mental després de saber-se que una de cada quatre persones es veu afectada per un trastorn mental. Per què han augmentat de manera tan alarmant? Zoom, el programa d'investigació d'À Punt, analitza les causes de l'augment de malalties i trastorns mentals a partir, especialment, de la pandèmia de la covid.

L'espectre dels trastorns mentals és molt ampli. L'ansietat està al capdavant dels més comuns a Espanya. Segons el Ministeri de Sanitat, el 5,83% de la població va ser diagnosticada d'ansietat el 2020, mentre que un altre 5,28% pateix depressió.

Quina edat és la més afectada? Els joves i adolescents tenen una major tendència a patir problemes psicològics. La pandèmia ha sigut una de les conseqüències més visibles i estudiades de l'empitjorament de la salut mental entre aquest rang d'edat. En l'actualitat, el 24% presenta aquest tipus d'alteracions amb una certa freqüència. Un percentatge que s'ha multiplicat considerablement si es compara amb els anys anteriors, quan la xifra no superava el 8,6% (2021) i el 6,2% (2019).

Bérnar Giménez parla amb Rafael Martínez i María Dolores Hernández, els pares de la xiqueta de Requena que es va suicidar el passat 28 de maig
Bérnar Giménez parla amb Rafael Martínez i María Dolores Hernández, els pares de la xiqueta de Requena que es va suicidar el passat 28 de maig / À Punt

A més, les dades de suïcidi també resulten pertorbadors. La Comunitat Valenciana tancava el 2021 amb 438 casos, enfront dels 4.003 a escala nacional. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 800.000 persones es lleven la vida cada any, una quantitat equivalent a una mort cada quatre segons. A més, per cada persona que se suïcida, hi ha vint més que ho intenten. És un impuls momentani i incontrolable? Com podria evitar-se? L'equip de Bérnar Giménez intentarà donar resposta a les incògnites i formar part de la solució aquest dilluns 16 de gener a les 22 hores.

També et pot interessar

stats