‘Valencians al món’ visita la Guaiana Francesa, una de les regions més desconegudes d’Amèrica

A la zona es troba el principal port espacial europeu de llançament de coets

Andrea, València
Andrea de València a la Guaiana Francesa / Departament de Comunicació
26 de juliol 2022 - 10:16

Aquest dimecres 27 de juliol a les 22:00 hores, en À Punt, Valencians al món ens descobreix els secrets d’una de les regions més desconegudes d’Amèrica. El reporter Lluís Liñana visita la Guaiana Francesa per a mostrar-nos un entorn natural meravellós i el port espacial de Kourou.

Lola, d’Alacant, fa tres anys que viu a la Guaiana Francesa. Amb aquesta fisioterapeuta descobrirem ous de tortuga a la platja i visitarem els manglars. També anirem al mercat de Caiena, on tindrem l’ocasió de tastar les fruites més exòtiques del país, i pujarem a una fortificació que és l’origen de la colònia.

Lola és una fisioterapeuta que va deixar Alacant fa tres anys.
Lola és una fisioterapeuta que va deixar Alacant fa tres anys.

Andrea, de València, fa huit mesos que viu a la Guaiana Francesa. Amb aquesta treballadora social visitarem les illes de la Salvació, un paratge natural amb una flora i fauna espectaculars, però amb una història prou crua, ja que en temps de la colònia va funcionar com a presó. Finalment, ens beurem uns còctels a la vora de la mar.

Òscar, de Nules (la Plana Baixa), fa tres anys que viu a Apatou, una regió aïllada, a cinc hores en cotxe de la capital. Amb ell visitarem una comunitat bushinengue, que són els descendents dels esclaus que van fugir cap a l’Amazònia, i assistirem a una classe d’espanyol a l’escola rural on treballa de mestre.

Óscar va canviar Nules per a donar classe d'espanyol a la Guaiana Francesa
Óscar va canviar Nules per a donar classe d'espanyol a la Guaiana Francesa

Silvia, de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), fa nou anys que viu a la Guaiana Francesa. Amb aquesta traductora visitarem un dels sis pobles amerindis que viuen al país i la ciutat de Cacao, fundada per la comunitat hmong, agricultors de Laos acollits per França a partir de la guerra del Vietnam. A més, tastarem alguns plats típics del país, com el caiman i el mico.   

Adrián, de Catarroja (l’Horta Sud), fa un any i mig que viu a Kourou, i amb ell visitarem el port espacial. També passejarem per la costa, on els guaianesos es guanyen la vida amb la pesca i el mercat del peix.  

L’any 1498 Cristòfor Colom arribava a la costa de la Guaiana i el primer assentament francés a la zona de Caiena data del 1503. Ja el 1604, la colònia de la Guaiana va començar a anomenar-se la França Equatorial. I és que la Guaiana va ser una colònia francesa fins al 19 de març de 1946, any en què va obtindre l'estatus de departament francés d'ultramar.

Valencians al món s'ha adaptat als temps de la covid-19 respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en tots els països on es desplaça.

També et pot interessar

stats