‘Valencians al món’ travessa l'Atlàntic per visitar San Francisco

La segona ciutat més poblada dels Estats Units encisa pels seus barris multiculturals i manera de respectar les llibertats i drets personals

Paula ha canviat L'Eliana per San Francisco
Paula ha canviat L'Eliana per San Francisco / Departament de Comunicació
22 de novembre 2022 - 10:28

Aquest dimecres 23 de novembre a les 22:00 hores, en À Punt, Valencians al món viatja a San Francisco. La ciutat ens resulta familiar per la quantitat d'imatges dels seus carrers i cases que apareixen en pel·lícules i programes de televisió, però darrere d’estes conegudes estampes turístiques hi ha molta història amb els terratrèmols com a protagonistes.

San Francisco és més xicotet d'allò que generalment es creu. La població és inferior al milió d'habitants i es troba agrupada per barris, la qual cosa la converteix en la segona ciutat més densament poblada dels Estats Units.

Ibles Olcina, és de Polinyà de Xúquer (la Ribera Alta), va aterrar fa quasi tres anys a Califòrnia. Amb aquest valencià ens reunirem al famós Golden Gate Bridge. Anirem al barri de Chinatown, és el lloc on es reuneix més població xinesa fora del seu país, a on es va inventar la galeta de la fortuna. Ibles treballa a la Universitat de Berkeley. Donarem un passeig per aquesta prestigiosa Universitat que entre alumnes i professors acumula 107 premis Nobel.

Ibles de Polinyà de Xúquer a California
Ibles de Polinyà de Xúquer a California

Paula Berga, és de l'Eliana (el Camp de Túria), viu des de fa un any per amor a San Francisco. Amb ella visitarem el centre de la ciutat, Union Square. Pujarem al tramvia conegut com Cable Car que recorre la ciutat de San Francisco per arribar al centre econòmic i també visitarem el barri hippie de referència als Estats Units.

Alba Montiel, és d'Elx (el Baix Vinalopó), viu des de fa tan sols tres mesos a San Francisco. Ens citarà al port en el moll nomenat Pier 39 on veurem totes les vistes a la bahia de la ciutat. Entrarem a un submarí i veurem com és per dins. Farem un passeig en barca prop de l'illa d'Alcatraz, i visitarem l’interior de la seua coneguda presó. Acabarem el dia amb Alba amb un curiós descapotable per la ciutat i conduirem per Lombard Street, el carrer de les curves més sinuoses.

Carlos Cocoví, és de València, fa deu anys que viu als EUA però des de fa un any es va quedar a San Francisco. Ens reunirem amb ell a Castro, el barri LGTBI+ més conegut del món. Ací es va crear la bandera de l'orgull amb els colors de l'arc de sant Martí. Anirem a un partit de Kickball, un joc on es combina el beisbol i el futbol, però nosaltres visitarem la lliga LGTBI+. A la nit, soparem una "paella" de Sant Francisco i acabarem a una antiga església que ha sigut renovada com a una discoteca on a més de ballar, es patina.

Carlos de València viu 10 anys als EUA i un a San Francisco
Carlos de València viu 10 anys als EUA i un a San Francisco

Pau Sastre, és de la Vall d'Uixó (la Plana Baixa), fa cinc anys que viu a San Francisco i treballa com a enginyer per a la la companyia Apple. Quedarem al parc de Dolors, on es poden fer moltes activitats lúdiques, amb unes vistes impressionants de la ciutat. Mission district és el barri llatí, impressiona pels seus murals plens de color. Provarem, diuen, el millor burrito dels Estats Units, perquè al país hi ha una gran immigració mexicana. El carrer València és una de les zones més hipsters de la ciutat. Entrarem a un impressionant partit de beisbol. Farem un passeig per Golden Gate Park, on se celebra un gran festival gratuït. Finalment, gaudirem d'un espectacle Drag.

Marcial Samper, és d'Alacant, viu des de fa cinc anys a San Francisco, a on treballa com a enginyer a Sillicon Valley. Marcial i la seua dona juraran bandera davant la constitució estatunidenca i es convertiran en ciutadans Americans després de residir deu anys als Estats Units. Per celebrar-ho anirem a la seua casa per preparar una autèntica torrada americana i menjar-nos-la. Junt amb la seua filla, farem un passeig per la platja de Santa Cruz.

San Francisco és una ciutat oberta amb una intensa densitat de població, quasi tan densa com la boira que la cobreix especialment als mesos de juny i juliol.

 

També et pot interessar

stats