‘Valencians al món’ torna aquest dimecres i ens porta a la Roma dels Borja

Després de les festes de març el programa més aventurer d’À Punt torna a la programació setmanal per a mostrar-nos com viuen els que canviaren la residència, però que no obliden les seues arrels.

Els Borja van ser una família que va difondre la llengua i la cultura valenciana i a la ciutat de Roma és ben fàcil identificar-la.

Tornen les destinacions més temptadores per a estrenar la primavera amb interessants propostes per a fer maletes i creuar fronteres.

Cristina Orts ens trasllada aquest dimecres a Roma
Cristina Orts ens trasllada aquest dimecres a Roma / Departament de Comunicació
21 de març 2023 - 14:38

Aquest dimecres 22 de març a les 22:00 h, en À Punt, a Valencians al món descobrirem els secrets de la família Borja en una de les ciutats amb més història i cultura del món, Roma. En aquest programa, la reportera Cristina Orts ens mostrarà la influència que ha tingut en la cultura romana aquesta família de Xàtiva.

Àlex Balaguer, d’Alzira, és arqueòloga i fa sis anys que viu a Roma. Es dedica a fer visites guiades amb la seua agència de tours. Ens citarem amb ella a les portes del Colosseu i visitarem llocs tan importants com l’església de San Nicola in Carcere, l’església dels Quatre Sants Coronats, els Fòrums Imperials, el Fòrum Romà, el barri del Trastevere i l’antic barri jueu i soparem al restaurant Ivo, on nosaltres mateixos cuinarem l’autèntica pizza romana.

Descobrirem la Roma dels Borja
Descobrirem la Roma dels Borja

Blanca Asturiano, de València, és música i cantant. Fa deu anys que viu a Roma i amb ella visitarem el mercat que hi ha a Campo dei Fiori, el carrer Vicolo del Gallo, la Piazza di Sant’Eustachio i la Piazza della Rotonda, on està situat el Panteó d’Agripa. Soparem al restaurant Il Ferro e il Fuoco, on menjarem un menú inspirat en l’època renaixentista. Anirem, també, a la Fontana di Trevi i a la plaça d’Espanya i, finalment, entrarem a l’església Trinità dei Monti per a veure Blanca cantar amb el seu cor.

Els Manzoni són un grup de cinc estudiants Erasmus de l’Horta Nord i fa sis mesos que viuen a Roma. Amb ells farem un taller de tagliatelle i tiramisú. Finalment, ens ensenyaran el pont de Sant’Angelo.

José Gascó, d’Oliva, és professor de religió al Col·legi dels Jesuïtes de Roma. Fa setze anys que viu a Roma i ens trobarem amb ell a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Ací veurem el Papa eixir al famós balcó i saludar els feligresos. Anirem també a la basílica de Santa Maria Maggiore i la Saleta dels Borja i, per últim, visitarem l’Església Nacional Espanyola de Santiago i Montserrat, lloc on descansen els cossos de Calitx III i Alexandre VI.

Marta Castells, de València, fa set anys que viu a Roma. Els estudis van ser els culpables que acabara vivint a Itàlia. Amb ella ens convertirem en gladiadors per un dia després d’un dur entrenament. Després, visitarem la basílica de San Sisto Vecchio i el palau Farnese (actual ambaixada francesa), passejarem per Via Condotti, on es troben les tendes de marques de luxe, i ens acomiadarem a la famosa plaça Navona.

Gladiadors per un dia amb 'Valencians al món'
Gladiadors per un dia amb 'Valencians al món'

El que està clar és que els Borja van ser una família que va difondre la llengua i la cultura valenciana i a la ciutat de Roma és ben fàcil identificar-la.

També et pot interessar

stats