‘Valencians al món’ enceta l’any celebrant el Dia de Morts mexicà a Guadalajara

El programa més viatger torna aquest dimecres amb un passeig per les tradicions immaterials de Guadalajara, capital de l’estat de Jalisco, bressol del ‘mariachi’.

José va decidir deixar la vida a Paterna fa 8 anys per a fundar la seua empresa d’articles per a jovenetes de quinze anys, la festa d’aniversari més popular del país
José va decidir deixar la vida a Paterna fa 8 anys per a fundar la seua empresa d’articles per a jovenetes de quinze anys, la festa d’aniversari més popular del país / Departament de Comunicació
10 de gener 2022 - 12:25

Aquest dimecres 12 de gener a les 22:00 hores, en À Punt, Valencians al món enceta el nou any amb un viatge al continent americà i ens descobreix els secrets de Guadalajara. El reporter Lluís Liñana visita la tercera ciutat de Mèxic i ens mostra el seu ric patrimoni immaterial.

Lluís, de València, es va traslladar a Guadalajara per amor fa ja 9 anys. Amb este professor universitari visiterem el centre de la ciutat: la Catedral, el Teatro Degollado, la Plaza Fundadores i un mercat tradicional dedicat al Dia de Morts, on cuinen el tradicional pa de morts. També amb ell anirem a la Barranca de Huentitán, un corredor biogeogràfic i pulmó verd de la ciutat.  

Paz, d’Alcoi (Alcoià), és amant dels animals i precisament això la va dur a Guadalajara fa 15 anys. De fet, esta professora d’universitat ens mostrarà la protectora de gossos a la qual fa de voluntària. Amb ella visitarem el poble de Tequila, bressol del licor més conegut de Mèxic. Serem testimonis de la recol·lecció de l’agave i de la transformació d’esta planta suculenta en el famós destil·lat. I no podia faltar un tast a la gastronomia local: menjarem pozole, una sopa de dacsa, tacos i enchiladas.

Paz d'Alcoi s'ha fet voluntària d'una protectora de gossos
Paz d'Alcoi s'ha fet voluntària d'una protectora de gossos

Pasqual, de Serra (Camp de Túria), fa 6 anys que viu a Guadalajara. Este empresari ens descobrirà la lluita lliure mexicana, un espectacle que barreja esport i teatre. Amb ell visitarem el llac de Chapala, el més gran del país, i el poble d’Ajijic, conegut pels seus murals artístics. Ell ens obrirà les portes d’un cementeri, on viurem de primera mà les celebracions del Dia de Morts. Sabrem com es decoren les tombes i com es fa l’altar típic.

José va decidir deixar la vida a Paterna (Horta Sud) fa 8 anys per a fundar la seua empresa d’articles per a jovenetes de quinze anys, la festa d’aniversari més popular del país. Amb ell veurem una charreada, una pràctica tradicional dedicada a la cria de cavalls i ramat originada a Salamanca i exportada a Mèxic. També ens vestirem amb el tradicional model de charro i sabrem com es fabriquen els típics barrets mexicans.

‘Valencians al món’ viatja a la tercera ciutat de Mèxic

La ciutat és coneguda com el Silicon Valley de Mèxic, amb la presència de diverses companyies d'alta tecnologia com ara General Electric, Intel, Hitachi, Hewlett Packard, Siemens, Flextronics i d'altres. Això no obstant, des de temps colonials, la ciutat s'ha consolidat com un centre de comerç, transport i comunicacions entre els port de l'oceà Pacífic i el centre i el nord del país. El turisme també s'ha convertit en una de les activitats més importants de la ciutat, així com de l'estat de Jalisco, per la seua proximitat amb les platges de Puerto Vallarta, Manzanillo i Mazatlán.

Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.

També et pot interessar

stats