‘Valencians al món’ es desplaça al Canadà i juga a una versió de pilota valenciana, a l’hoquei sobre gel i al cúrling a Mont-real

El programa més viatger d’À Punt visita la ciutat més gran del Quebec i segona ciutat del Canadà, la quarta ciutat francòfona més poblada del món, darrere de París, Kinshasa i Abidjan

'Valencians al món' ha estat al Canadà fent esports d'hivern
'Valencians al món' ha estat al Canadà fent esports d'hivern / Departament de Comunicació
08 de febrer 2022 - 08:46

Aquest dimecres, 9 de febrer, a les 22 hores en À Punt, Valencians al món ens descobreix els secrets de la segona ciutat del Canadà. El reporter Lluís Liñana visita Mont-real i ens descobreix la multiculturalitat que hi ha i els seus esports d’hivern.

Ana, de Meliana (Horta Nord), fa 13 anys que viu a Mont-real. Amb aquesta enginyera pujarem a la Grande Roue, la roda de fira més important del Canadà i la quarta del món, descobrirem com és el metro i visitarem el Jean Drapeau, un dels parcs més famosos de la ciutat, i el Gilles Villeneuve, el circuit urbà del Gran Premi del Canadà. També ens presentarà la seua família i ens farà un deliciós arròs al forn.

Daniel, de Castelló (Ribera Alta), es va traslladar a Mont-real fa set mesos. Amb aquest traductor de videojocs jugarem a one wall, una adaptació canadenca de la pilota valenciana, i visitarem el recinte dels Jocs Olímpics del 1976. També entrarem al Biodôme, un museu viu que recrea espais naturals, com la selva amazònica o el pol nord, i jugarem al cúrling. Daniel ens presentarà la seua parella, Clara, que és de Xàtiva i fa quatre anys que viu a Mont-real. Amb ella visitarem el Village, el barri gai de la ciutat, i passejarem per la Rue Sainte-Catherine, el carrer de les compres. També entrarem a l’anomenada ciutat subterrània, una xarxa de 30 quilòmetres de túnels que connecta tot el subsol de Mont-real.

Vicent, d’Almàssera (Horta Nord), fa 13 anys que viu a Mont-real. Amb aquest enginyer anirem al mercat Jean Talon, on descobrirem que els cítrics valencians també arriben al Canadà, i a la Place d’Armes, on entrarem a la basílica de Notre-Dame, on es va casar la cantant Céline Dion. Amb Vicent anirem a un típic restaurant de carn fumada i serem espectadors d’un partit d’hoquei, l’esport nacional.

Albert, de Xàbia (Marina Alta), fa quatre anys que viu a Mont-real. Amb aquest muntador de vídeo visitarem el barri de Le Plateau, la zona hípster de la ciutat, on menjarem una poutine, un plat típic que consisteix en creïlles fregides amb formatge i salsa de carn. També anirem a un tast de cerveses artesanes i disfrutarem de la música del grup que ha format amb uns amics.

‘Valencians al món’ visita la ciutat més francesa d’Amèrica

Sent el segon major centre financer del país, Mont-real continua estant entre els principals centres financers d'Amèrica. Importants empreses, tant companyies canadenques com d'altres països, tenen ací les oficines centrals, com és el cas d'Air Canada, la IBM Canadà i la Bombardier. Mont-real és el segon centre econòmic de llengua francesa al món. Quant a les finances, la borsa de valors de la ciutat, creada el 1874, la primera del Canadà i la principal del país fins al 1999, ja no mou més accions perquè això es fa a la borsa de valors de Toronto. En l'actualitat està especialitzada en el canvi i venda de contractes d'inversió.

Valencians al món s'ha adaptat als temps de covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians en les diverses destinacions.

També et pot interessar

stats