‘Valencians al món’ ens acosta l’alta qualitat de vida de Luxemburg

El programa explicarà les històries de superació dels nostres valencians i ens descobrirà el passat casteller d’un dels països més rics i alhora menuts d’Europa.

Paco de Novelda és cuiner de paelles a Luxemburg
Paco de Novelda és cuiner de paelles a Luxemburg / Departament de Comunicació
22 de febrer 2022 - 10:30

Aquest dimecres, 23 de febrer, a les 22:00 hores, en À Punt, Valencians al món ens descobreix els secrets d’un dels països més xicotets d’Europa amb la reportera Cristina Orts. Amb ella el programa ens traslladarà històries curioses de superació dels que un dia deixaren la Comunitat Valenciana per a iniciar un nou camí de vida.

Alberto, del Campello (Alacantí), fa cinc anys que viu a Luxemburg. Amb este treballador del sector financer visitarem el centre de la ciutat, la catedral i el Palau Gran Ducal. També prepararem xocolate en una fabriqueta i parlarem d’economia i d’opacitat bancària. 

Paco, de Novelda, es va traslladar a Luxemburg fa dotze anys per a buscar un futur millor per a la seua família. Amb este cuiner de paelles visitarem l’anomenada xicoteta Suïssa, una zona natural amb rius i camins per a passejar. També ens obrirà les portes de casa, ens presentarà la seua família i ens prepararà una paella espectacular.

Mari Carmen, d’Albal (Horta Sud), va canviar la terreta per Luxemburg fa set anys a causa de la crisi, quan ja en tenia 47. Amb aquesta treballadora de la neteja visitarem dos castells. Ella i el seu marit ens prepararan una paella i ens explicaran la seua emocionant història. Mari Carmen rebrà un regal molt especial de part de Valencians al món

Diego, d’Utiel (Plana d’Utiel), fa dotze anys que viu a Luxemburg. Amb aquest advocat parlarem del dia a dia d’una de les ciutats més cares d’Europa: sous, transports, estudis, lloguers… També veurem els cementeris de la II Guerra Mundial i Belval, uns antics alts forns reconvertits en universitat.

Diego va canviar Utiel per Luxemburg
Diego va canviar Utiel per Luxemburg

Imma, de Morella (Ports), ha viscut més de 20 anys en este país. Amb aquesta treballadora del sector bancari anirem a un mercat tradicional i farem enoturisme, ja que visitarem els cellers on es fa el vi Crémant, una beguda molt similar al xampany. També anirem a Schengen, el poble on es va signar el tractat de lliure circulació. Imma ens presentarà Núria, de Castelló, una dissenyadora gràfica que fa trenta anys que viu al país. Amb ella passejarem en bici i visitarem un camp de pomes per a sidra.  

Núria és una dissenyadora gràfica que va deixar Castelló fa 30 anys
Núria és una dissenyadora gràfica que va deixar Castelló fa 30 anys

‘Valencians al món’ visita una de les regions més riques d’Europa

A partir dels anys 60 el sector de l’acer va entrar en crisi i el país es va haver de reinventar. Luxemburg s'ha convertit en la principal plaça europea en el mercat de fons d'inversió. El creixement del centre financer de Luxemburg fa que a la fi de maig del 2011 hi haguera 144 bancs presents al territori, que sumaven més de 26.000 empleats. És també el centre de banca privada més gran de la zona euro. En l’actualitat, l'activitat financera representa més del 35% del PIB.

Valencians al món s'ha adaptat als temps covid-19. Ha respectat les normes de cada país i ha reflectit com viuen els valencians en les diverses destinacions.

També et pot interessar

stats