La ràdio d’À Punt reviu el dia que va ser retirada l’estàtua eqüestre de Franco de la plaça de l’Ajuntament de València

Amb motiu del Nou d’Octubre, À Punt estrena 'Operació Elefteria', la peça de radioteatre que recupera un dels episodis més desconeguts i convulsos de la Transició valenciana.

La ràdio d’À Punt reviu el dia que va ser retirada l’estàtua eqüestre de Franco de la plaça de l’Ajuntament de València

À Punt estrenarà el pròxim Nou d’Octubre Operació Elefteria, la ficció sonora que reviu les 11 angunioses hores necessàries per a retirar l’estàtua eqüestre de Franco que encara presidia la plaça de l’Ajuntament de València l’any 1983, en plena democràcia. Una operació que començava a les 3 de la matinada enmig de nombroses càrregues policials pels enfrontaments entre partidaris i detractors del dictador que cridaven “el burro i l’haca, fora de la plaça”.

És un dels episodis més convulsos i desconeguts de la Transició valenciana i, amb la recreació d’aquella operació secreta, es ret homenatge als 13 homes i dones voluntaris encaputxats que serraren i descavalcaren el dictador, a pesar dels atacs del simpatitzants de Franco que es concentraren a la plaça per a rebentar la intervenció.

L’Operació Elefteria va ser batejada així per l’aleshores alcalde de València, Ricard Pérez Casado. En grec, elefteria significa ‘llibertat’ elefteria i això és el que suposava poder retirar el símbol franquista que presidia la plaça a pesar d’estar ja en la Transició. Més encara perquè la decisió s’havia pres quatre anys abans: un 9 d'abril de 1979.

Creat pel dramaturg valencià Gabi Ochoa, Operació Elefteria és el projecte de radioteatre guanyador del concurs posat en marxa per l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i À Punt, dins del pla Reactivem, que pretén donar suport al teixit creatiu i interpretatiu de les arts escèniques valencianes. La part artística l’ha aportat l’IVC, i la part tècnica i estudi de gravació, la radiotelevisió valenciana.

La ficció, que s’emetrà a les 21:00 hores per la ràdio d’À Punt Mèdia, arreplega documents sonors històrics i testimonis reals de membres de l’equip de govern el 1983 com ara Pedro Zamora (encarregat d’executar l’operació Elefteria), i els directors dels periòdics María Consuelo Reyna (Las Provincias) i Ferran Belda (Levante-EMV). En la part de documentació ha sigut fonamental la inestimable col·laboració de Ricard Pérez Casado i la faena del periodista i escriptor Carlos Aimeur.

Operació Elefteria es una coproducció dirigida per Pau Martínez i Gabi Ochoa i els actors que hi participen són Carles Sanjaime, Cristina Fernández Pintado, Sergio Caballero, Paola Navalón, Xavi Castillo, Robert Roig, Ramón Ródenas, Greta Ruiz, juntament amb la col·laboració de la periodista Jèssica Crespo. La banda sonora corre a càrrec del músic torrentí Pau Alabajos.

També et pot interessar

stats