L’hora fosca ens recorda el cas Maeso dels anys 90

“Contagi” es mostrarà en dos capítols, aquesta setmana i dimarts que ve en el programa de true crime d’À Punt

L’hora fosca ens recorda el cas Maeso dels anys 90
L’hora fosca ens recorda el cas Maeso dels anys 90 / Departament de Comunicació
17 de maig 2021 - 10:42

Dimarts a les 22 hores, el programa de true crime d’À Punt L’hora fosca ens recorda amb “Contagi” la primera part del conegut popularment com a cas Maeso. Al llarg dels anys 90 els serveis de salut valencians detectaren un augment preocupant de casos d’hepatitis C, una malaltia vírica molt greu. Pel seu costat, els directius d’una empresa es van sorprendre que els treballadors l’havien contret després de fer ús del serveis hospitalaris que oferia la mútua. Així comença una investigació que posaria al descobert que hi havia algú que contagiava en sèrie en diversos hospitals públics i privats de València.

Després de nombroses investigacions i perquisicions es va poder determinar que el sospitós era un reputat anestesista de qui tothom parlava bé: Juan Maeso. Se li atribuïa un modus operandi que consistia a injectar-se part dels opiacis que estaven destinats a l’anestèsia de pacients que s'havien d’operar en diversos hospitals valencians. Ho podia fer d’amagat? O no podria haver-ho fet sense la complicitat del personal mèdic?

“Contagi” es mostrarà en dos capítols
“Contagi” es mostrarà en dos capítols

El jutge instructor, decidit a buscar respostes i proves, va buscar el suport de la comunitat científica universitària, que després de dur a terme uns estudis genètics sobre el virus que afectava diverses persones contagiades, van establir el parentiu o l’origen comú de la soca vírica d’hepatitis C que afectava almenys 275 persones, 8 d’elles ja mortes.

El juí no tenia precedents, per les dimensions i la complexitat de la causa i per l’excel·lència de la investigació exposada. La sentència va ser condemnatòria.

També et pot interessar

stats