À Punt estrena el documental ‘Francisco Brines. Los signos desvelados’ com a homenatge a l’escriptor valencià

El dia 20 de maig és l’aniversari de la mort el 2021 del poeta d’Oliva, que va guanyar el Premi Cervantes el 2020.

El documental està dirigit per la valenciana Rosana Pastor.
El documental està dirigit per la valenciana Rosana Pastor. / Departament de Comunicació
28 d'abril 2023 - 10:18

Dilluns a la nit, a partir de les 22 hores, À Punt estrena el documental Francisco Brines, en què ha participat À Punt Mèdia. Està dirigit per la valenciana Rosana Pastor.

El documental, amb reflexions del poeta valencià Francisco Brines (22 de gener de 1932- 20 de maig de 2021), Premi Cervantes 2020, recupera la veu d’un autor únic que parla de la vida, dels dubtes, de la seua terra i de la seua cultura. Hi trobem diverses entrevistes al mateix Brines, als seus afins i a diferents autors de rellevància, com Luis García Montero, Fernando Delgado, Carme Riera o Josep Piera.

Amb testimonis en primera persona de Brines abans i després de ser guardonat amb el Premi Cervantes i d'alguns dels seus amics del món de les arts i la literatura, el documental recorre les principals inquietuds del poeta al llarg de la seua vida i la seua obra. Per a Rosana Pastor, “Brines és un poeta únic que parla de la vida, dels nostres dubtes, de la nostra terra, de la nostra cultura. Ens va deixar el 2021, però he continuat escoltant la seua veu, veient-lo, convivint amb ell cada dia a la sala de muntatge”.

El rodatge del documental va començar al febrer del 2020 amb el propòsit de fer accessible l'excel·lent poesia de Francisco Brines a un públic més ampli. Un mes després es va decretar la pandèmia de covid-19 i l'estat d'alarma, que va obligar a paralitzar-lo i ajornar-lo. L'enregistrament es va reprendre després que Brines fora guardonat amb el Premi Cervantes i va acabar l'abril del 2021, un mes abans de la seua mort als 89 anys. Aquest últim fet va ser determinant en la concepció final, perquè es va convertir en l'inestimable testimoni de Brines en la principal guia de la seua obra. “Com a directora, hi ha un compromís que passa pel respecte i la fidelitat al que ell va compartir amb mi a través de les entrevistes, al vincle que es va establir entre nosaltres. Jo he fet el documental que m'agradaria ensenyar-li a Brines”, afirma Pastor.

 En acabar, la nit del 1 de maig la programació d’À Punt continuarà amb dos documentals més.

A partir de les 23:10 h es projecta Manuel Vicent a cel obert. En la tardor de la seua vida, l’escriptor emprén un viatge per la memòria que recorre els escenaris de la seua vida i de la seua obra, entreteixides amb la història recent.

La matinada començarà, a les 00.20 hores, amb Univers Railowsky. Després d'un somni terrible, Juan Pedro Fontdemora arriba a la conclusió que la seua xicoteta llibreria especialitzada en fotografia té tots els números per a desaparèixer. S'inicia llavors un recorregut divertit per la història de la seua vida i el seu negoci, pels quals passen fotògrafs reconeguts com ara García-Alix, Chema Madoz o Alberto Schommer, que l'animaran perquè continue la seua cursa de fons particular.

També et pot interessar

stats